Plenkovićev savjetnik o inflaciji: Postoje mjere koje će pomoći građanima

Screenshot: RTL

PREMIJEROV savjetnik za ekonomiju Zvonimir Savić za RTL komentirao je inflaciju u Hrvatskoj. Savić je rekao koja će biti reakcija vlade te kada se ona može očekivati.

"Vlada je u nekoliko navrata reagirala. Mjere za ublažavanje posljedice rasta cijena stupile su na snagu u travnju. Imali smo paket vrijedan 5 milijardi kuna. To je ublažilo rast cijena. Svjesni smo da ne možemo djelovati na način da potpuno reduciramo. Mjere su donesene, provode se, vlada će u budućnosti i u skladu s mjerama koje može podnijeti to napraviti. Prepoznali smo ranije da je potrebno. Mjere koje smo donijeli su sveobuhvatne, nećete naći primjer takav u EU.

Jedna od najvažnijih mjera i izrazito velika - smanjivanje stope PDV-a na hranu, neke prehrambene proizvode i na neke energente. Taj dio čini 40 posto u izračunu cijena. Tamo gdje je najveća potreba bila, gdje je najveći udar na standard, tamo smo djelovali", rekao je Savić za RTL.

Čeka li nas dodatno smanjenje PDV-a?

Savić je odgovorio čeka li nas dodatno smanjenje PDV-a.

"Smanjenje PDV-a je bilo preko dvije milijarde kuna, vaučere smo povećali za struju i plin, mjere ćemo prilagođavati. Mjere koje ćemo donijeti, čut ćete pravovremeno, reagirat ćemo na način za koji smatramo da je primjeren. Iako je stopa inflacije rekordna, hrvatska ima stopu inflacije koja je na prosjeku razine Europske unije i na prosjeku država članica europodručja. Imate baltička područja gdje je stopa inflacije gotovo dosegnula 20 posto", kazao je Savić.

Upitan hoće li vlada zamrzavati cijene, Savić je odgovorio da je vlada to već nekoliko puta napravila s cijenom goriva. Rekao je da to nije najadekvatnija ekonomska mjera te naveo da je to narušavanje tržišnog natjecanja i da ne rješava problem inflacije.

"Imamo intervencije koje su vezane uz stopu PDV-a, energetske kompanije, umirovljenike. Jesen ćemo dočekati tako da smo smanjili stope PDV-a na način da cijene plina i energenata su puno manje porasle nego što bi trebale. To je jedno od rješenja i ne može vlada biti jedina koja daje rješenje. Prognoze inflacije su takve da očekujemo ublažavanje pritisaka na inflatorni rast u drugoj polovici ove godine prvenstveno zbog energenata tako da prognoze kretanja inflacije su upola manje nego za ovu godinu. Očekujemo da taj proces jenjava. Vlada donosi mjere, one su velike, dopustite da stupe na snagu jer nisu do kraja sve provedene. Ako će biti potrebno, ono što je u okviru mjera vlade bit će dodatno napravljeno", veli premijerov savjetnik za ekonomiju.

Porast kamata

Odgovarajući na pitanje što ako ugostitelji na ljeto dignu cijene računajući da će tako preživjeti godinu jer će se tako naplatiti od turista, ali će iste cijene plaćati i domaći, Savić kaže da to nije neki izlaz. 

"Govorimo o turistima koji dolaze. Konkurencija čini svoje, to će isto utjecati. Možda pitanje implicira uvođenje eura. Tržište će učiniti svoje, a vjerujemo što se tiče poduzetnika da neće zlorabiti uvođenje eura i neke druge van tržišne okolnosti koje mogu utjecati na rast cijena", kaže.

Savić je komentirao i kako će porast kamata utjecati na građane te rekao da je kamatna stopa u trendu pada te da su sada neke u rastu.

"Postoje mjere koje će olakšati. HBOR će ovih dana objaviti mogućnost prijave poduzetnika na tzv. financijske instrumente, prijavu konkretnih projekta uz visoke subvencije kamatnih stopa. To su sredstva koja dobivamo iz mehanizma za oporavak i otpornost gdje će u nekim situacijama subvencija kamatnih stopa biti do 75 posto. Postoji način olakšavanja, u ovim trenucima postoje izvori koji će biti jeftiniji nego što bi inače bili", rekao je Savić za RTL.

Pročitajte više