Pliva spremna sniziti cijene nekih generičkih lijekova za 25 do 30 posto

FARMACEUTSKA kompanija Pliva spremna je za 25 do 30 posto spustiti cijene devet najskupljih generičkih lijekova koji su na Listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), kao i cijene tridesetak generičkih lijekova koji se nalaze u postupku registracije u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave Pliva Hrvatska Matko Bolanča rekao je novinarima da je takav prijedlog Pliva danas uputila Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Na Listi HZZO-a Pliva ima 150 lijekova, no cijena većine je niža od 50 kuna. Sniženjem cijena devet najskupljih lijekova s liste, koje premašuju 100 kuna po kutiji, država bi godišnje uštedjela 62 milijuna kuna, dok je registracija 30-ak novih Plivinih lijekova prilika za državu da na tržište dovede lijekove na kojima će uštedjeti oko 120 milijuna kuna, ustvrdio je Bolanča.

No, sniženje cijena lijekova ne može dugoročno riješiti problem neracionalne potrošnje koja je kulminirala u posljednje dvije godine, prvenstveno zbog potrošnje skupih inozemnih originalnih lijekova, već rješenje treba tražiti u promjeni postojećeg sustava propisivanja lijekova, ocjenjuje Bolanča.

Potrošnja lijekova povećala se 2002. godine za osam posto u odnosu na prethodnu godinu, a ove godine već je porasla 18 posto. Do toga je došlo zbog uvođenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, pa je lani umjesto planiranih 1,7 milijardi kuna potrošeno 2,6 milijarde kuna.

Bolanča ističe da domaći proizvođači - Pliva i Belupo - imaju 40 posto udjela u ukupnoj prodaji lijekova na domaćem tržištu, što godišnje iznosi oko 1,2 milijarde kuna. Pliva sedam godina nije dizala cijene lijekova koje su u usporedbi sa Slovenijom 15 posto niže.

Smanjenjem cijena lijekova, procjenjuju u Plivi, neće biti riješen problem jer će do kolovoza svejedno biti potrošene 2 milijarde kuna predviđene za lijekove na recept u ovoj godini. Kad bi se cijene snizile za 10 posto i dalje bi nedostajalo 700-800 milijuna kuna u odnosu na proračun.

"Apeliramo na odgovorne da rješenja traže sustavno i da uče na greškama od prije dvije godine kada je uvedeno dopunsko zdravstveno osiguranje", rekao je Bolanča.

On smatra da je za novi model potreban politički konsenzus budući da je riječ o osjetljivom socijalnom pitanju.

Novi model trebao bi se temeljiti na nižim cijenama, ali bi po uzoru na Sloveniju generički lijekovi trebali biti jeftiniji, a za pacijenta besplatni, dok bi za skuplje originalne lijekove pacijenti plaćali razliku u cijeni.

Postojeću listu treba razdvojiti na listu najvažnijih lijekova koje država svima jamči i listu lijekova koje djelomično plaća država, a djelomično pacijent ili njegovo dopunsko osiguranje. Bolanča ističe da treba mijenjati i postojeći model dopunskog osiguranja.

S obzirom da je već polovica godine, Pliva očekuje da će Ministarstvo zdravstva vrlo brzo ponuditi odgovarajuća rješenja, rekao je Bolanča.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više