Pliva: u fazi istraživanja 150 generičkih lijekova

U strateškom zaokretu prema proizvodnji generičkih lijekova Pliva trenutno u fazi istraživanja ima 150 generičkih lijekova u koje je uložila 700 milijuna američkih dolara, izjavila je danas Plivina izvršna direktorica za istraživanje i razvoj generičkih lijekova Zdravka Knežević.

Među tim lijekovima 30 je u fazi plasmana na europsko i američko tržište, 50 je u postupku registracije, a više od 70 u fazi istraživanja i razvoja.

Predsjednik Uprave Matko Bolanča rekao je novinarima da Pliva želi u idućem razdoblju povećati proizvodnju aktivnih supstanci za generičke lijekove, poput azitromicina koji je osnovna supstanca najpoznatijeg Plivinog antibiotika Sumameda.

"Pliva već proizvodi aktivne suptance za dosta svojih proizvoda. Cilj nam je proizvodnja supstance za 50 posto proizvoda, no to može biti isplativo samo ako se proizvodi u velikim količinama te prodaje i drugim kompanijama", rekao je Bolanča.

S tim u vezi Pliva najviše očekuje od prodaje azitromicina čiji su razvoj i proizvodnja dovedeni na najvišu razinu.

Od dvadesetak generika, koje je Pliva plasirala na domaće tržište u zadnje dvije godine, a čije tržište ukupno vrijedi 500 milijuna kuna, Pliva očekuje da će u 2005. zaraditi 150 milijuna kuna.

U Plivi su i dalje nezadovoljni stanjem na hrvatskom tržištu lijekova, gdje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dobavljačima lijekova plaća u rokovima koji su dosegli 260 dana.

To je dovelo do poremećaja na tržištu, pa neki dobavljači prestaju isporučivati pojedine lijekove, a veledrogerije su dovedene na granicu profitabilnosti, rekao je Bolanča.

Tako je pet najvećih veledrogerija u 2004. ostvarilo ukupni promet između pet i šest milijardi kuna, a godinu završilo sa svega 20 milijuna kuna dobiti.

Bolanča je dodao da Pliva neće prekidati isporuku lijekova, ali ako se tijekom idućih mjeseci nešto ne promijeni, počet će zaračunavati zatezne kamate.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više