Po ZET-ovim tramvajima postavljeni seksistički plakati o pijanim ženama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Twitter/@jasmin_hamzic

NA DRUŠTVENIM se mrežama širi fotografija koja je prema svemu sudeći snimljena u tramvaju ZET-a. 

Na fotografiji je nešto što bi, čini se, trebao biti edukativan plakat o štetnosti konzumiranja alkohola, no njegov je sadržaj zgrozio korisnika Twittera koji ga je i uslikao.

Na plakatu se naime seksistički objašnjava kako alkohol utječe na žene.

"Alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u seks s nepoznatim osobama"

U dijelu plakata na kojem se tumači kako alkohol utječe na spolni život, prvo se objašnjava kako utječe na muškarce.

Na plakatu tako piše kako alkohol loše utječe na spolni život i reprodukciju muškaraca te kod njih smanjuje spolnu želju, ali i spolnu moć i erekciju. To kod njih, dodaje se na plakatu, rezultira manjkom samopouzdanja.

Kada je riječ o ženama, stvari postaju nevjerojatne. 

Na plakatu naime stoji da alkohol kod žena "dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama". 

"Alkohol može dovesti do trudnoće"

Piše još i da alkohol može dovesti i do "poremećaja u menstruacijskom ciklusu", ali i do, pazite sad, trudnoće. 

Nije poznato na kojem se znanstvenom istraživanju ili medicinskim spoznajama temelje tvrdnje iznesene na plakatu iza kojeg stoje, ako je suditi prema onome što piše pri dnu plakata, Gradski ured za zdravstvo te Cedar - Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj iz Zagreba. 

Nije poznato i kojim se to znanstvenim spoznajama opravdava očiti seksizam s plakata koji bi trebao biti edukativan, a prema kojem se samo žene kad se napiju "neoprezno upuštaju u spolne odnose s nepoznatim osobama", dok za muškarce to ne vrijedi.

Index je odgovore na ova pitanja zatražio od Gradskog ureda za zdravstvo, a objavit ćemo ih kada ih dobijemo. 

Tko je odgovoran?

Iz ZET-a su za Index potvrdili da se sporni plakati doista nalaze u njihovim tramvajima, no uputili su nas na tvrtku B1 plakati koja je, kako kažu, postavila plakat te na već spomenuti Ured za zdravstvo Grada Zagreba.

"Kampanju je naručio Gradski ured za zdravstvo. Mi imamo medijski prostor u tramvajima i autobusima i tamo smo plasirali plakate koje je naručio Gradski ured za zdravstvo", poručili su za Index iz B1 plakata. 

Pitali smo je li im Gradski ured platio i koliko za kampanju. No iz B1 plakata nisu bili raspoloženi govoriti o tome te su nas uputili na pročelnika Ureda za zdravstvo Vjekoslava Jelača. 

Stoga smo i upit o cijeni kampanje i postavljanja plakata po ZET-ovim tramvajima i autobusima uputili Gradskom uredu za zdravstvo, odnosno njegovom pročelniku Jelaču.

Pročitajte više