Pobjednik Cannes film festivala, "L´Enfant", na Filmskom festivalu u Puli

Belgijska kriminalistička drama "LEnfant", u režiji braće JeanPierrea i Luca Dardennea, nagrađena najvećom nagradom filmskog festivala u Cannesu Zlatnom palmom, bit će prikazana na ovogodišnjem 52. Festivalu igranog filma u Puli, izvijestio je danas Ured za odnose s javnošću pulskog Festivala.

Riječ je o filmskoj priči o životu dvoje zaljubljenih adolescenata: Bruni i Sonji, koji žive od socijalne pomoći koju prima Sonja i krađa koje obavljaju Bruno i dečki iz njegove bande. Zaplet počinje kada Sonja rodi sinčića.

Jean-Pierru i Lucu Dardenneu, braći-filmašima, ovo je druga osvojena Zlatna palma filmskog festivala u Cannesu. Prvu su osvojili 1999. godine za film "Rosetta".

Na 52. Filmskom festivalu u Puli bit će prikazani i drugi laureati najvećih svjetskih filmskih festivala, među kojima film "Broken Flowers" (SAD) redatelja Jima Jarmuscha, također nagrađenog na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, Velikom nagradom žirija.

U festivalski program Europolis uvršten je talijanski film "Vento di terra", nagrađen nagradom kritike Fipresci na Filmskom festivalu u Veneciji 2004., u kategoriji paralelnih programa.

U programu Meridijani pulskog filmskog Festivala bit će prikazan kineski film "Kong Que" (Peacock), dobitnik Velike nagrade žirija na Filmskom festivalu u Berlinu 2005., te iransko irački film "Lakposhtha ham parvaz mikonand" (Turtles Can Fly) dobitnik nagrade Stakleni medvjed na Filmskom festivalu u Berlinu 2005. i glavne nagrade na festivalu u San Sebastianu.

52. Festival igranog filma u Puli održat će se od 16. do 23. srpnja, a sveukupno će biti prikazano 50 filmova u raznim festivalskim programima - nacionalni program, program PoPularna Pula, Europolis, Meridijani, Vremeplov i Hommage program.

Pročitajte više