Pobjednik debate Obame i McCaina je vodoinstalater Joe

DEMOKRATSKI kandidat Barack Obama i republikanski kandidat John McCain su noćas održali posljednju debatu pred američke predsjedničke izbore.

Debatom, koja je pod vodstvom CBS-ov novinara Boba Schieffera održana na Sveučilištu Hofstra u državi New York, dominirale su ekonomske teme, upravo one koje se smatraju glavnim razlogom zbog kojih McCain tone - po mnogima nepovratno - u anketama. Da situacija po republikanskog kandidata bude gora, nekoliko sati se prije pobrinuo Wall Street s još jednim masakrom na tržištu dionica, a u trenutku same debate je tokijska burza bilježila najveći pad u 21 godinu.

Usprkos toga što je McCainu ekonomija, za razliku od pitanja nacionalne sigurnosti, bolna točka, većina njegovih napada na Obamu se temeljila upravo na kritici ekonomske platforme demokratskog senatora, McCain je inzistirao da će Obamina administracija američkim građanima na vrat nabiti nove poreze i tako tešku ekonomsku situaciju učiniti još težom.

McCainu pomoć pružio vodoinstalater iz Ohioa

Dio komentatora smatra kako je McCain promjenom svoje strategije - koja se prije temeljila na Obaminom neiskustvu i druženju s bivšim teroristima - ostvario najbolji nastup u sve tri debate.

U tome mu je najviše pomogao Joe Wurzelbacher, vodoinstalater iz Ohioa. Kada je Obama razgovarao s biračima tijekom predizbornog skupa, Wurzelbacher ga je pitao o planu da se povećaju porezi za sve Amerikance koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje. Wurzelbacher, koji je, po vlastitom priznanju, godinama radio 12 sati dnevno da bi otkupio vlastitu tvrtku, je zabrinut zbog toga da bi pod Obaminom administracijom veliki dio tog krvavo zarađenog novca morao dati državi kao porez. Na to mu je Obama rekao da je smisao poreza "raspodjela bogatstva", odnosno da bogati moraju plaćati porez kako bi se pomoglo siromašnima.

McCain je to iskoristio kako bi se za vrijeme debate direktno obratio "Joeu" i obećao mu kako takve raspodjele bogatstva za njegovog mandata neće biti. Na to je i sam Obama reagirao nastojeći "Joeu" objasniti kako nema namjeru oporezivati radničku i srednju klasu. Kako će na to reagirati Wurzelbacher, vrlo brzo će se vidjeti, jer je već predbilježen za cijeli niz intervjua te se, kada je u pitanju medijska pozornost, može smatrati najvećim pobjednikom ove debate.

Dio komentatora se slaže da je ipak najefektniji McCainov trenutak bio kada je, obrativši se svom protukandidatu i komentirajući njegovo ponavljanje mantre o "osam godina promašene politike"  rekao "ja nisam George Bush" te podsjetio na niz sukoba koje je imao s Bushovom administracijom. Obamu je pitao zašto se, ako mu Bush toliko smeta, nije kandidirao prije četiri godine.

"Da je te riječi malo češće ponavljao u kampanji, McCain bi danas daleko bolje stajao u anketama", je jedan od komentara koji se mogao čuti na NBC-ju.

Debata u kojoj je Obama mogao priuštiti poraz

McCainov nastup, iako nešto bolji, se nije previše razlikovao od prethodne dvije debate. Još je važnije da je Obama nastupao isto onako kao u prethodne dvije debate - bez težih gafova, uglavnom odajući smirenost i državnički nastup.

U ovom trenutku kampanje debata zapravo i nije bila tako važna. McCain je, kao i u prethodne dvije, morao ostvariti uvjerljivu pobjedu da bi promijenio trendove u izbornoj utrci. Obama je, s druge strane, sebi mogao čak i priuštiti poraz. S obzirom da će većina komentatora debatu proglasiti ili neriješenom ili tijesnom pobjedom jednog od dvojice kandidata, postaje jasno zašto se smatra da je Obama noćas nastupao manje kao kandidat a više kao budući predsjednik.

Takvo mišljenje bi mogao dijeliti i sam McCain, koji je odmah nakon završetka debate prišao Obami, pružio mu ruku, potapšao ga po ramenu i rekao "Dobar posao".

D.A. 
Foto: AFP

Pročitajte više