Pobjedom "Neverlanda" počela sezona filmskih nagrada

"Finding Neverland" proglašen je najboljim filmom za 2004. na američkoj dodjeli The National Board of Review, prvoj u sezoni filmskih nagrada, javio je u četvrtak BBC.

S Johnnyjem Deppom i Kate Winslet u glavnim ulogama, film je fikcijski prikaz stvaranja klasične priče o Petru Panu.

Jamie Foxx proglašen je najboljim glumcem za ulogu pokojnog glazbenika Raya Charlesa u "Rayju", dok je Annette Bening nagrađena za najbolju glumicu u "Being Julia".

Pobjednike je odabralo 150 američkih filmskih profesionalaca.

Michael Mann proglašen je najboljim redateljem za triler "Collateral", s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, dok su animirani "Izbavitelji" najbolji cjelovečernji animirani film, ispred "Shreka 2" i "Polar Expressa".

Mel Gibson i "Pasija" te Michael Moore i njegov dokumentarac "Fahrenheit 9/11" dobili su "posebno priznanje za filmove koji odražavaju slobodu izričaja", uz dramu "Conspiracy of Silence".

"Unutarnje more" Alejandra Amenabara osvojilo je nagradu za najbolji film izvan engleskog govornog područja, dok je pobjednik u kategoriji dokumentarnog filma djelo o djeci prostitutki u Calcutti "Born into Brothels".

Nagrada za životno djelo pripala je Jeffu Bridgesu, a Clint Eastwood dobio je posebno priznanje za produkciju, režiju, glumu i skladanje glazbe za "Million Dollar Baby".

Nagrade The National Board of Reviewa rani su pokazatelj što se u veljači može očekivati na dodjeli Oscara.

Prošlogodišnji pobjednik u kategoriji najboljeg filma "Mistična rijeka" osvojio je kasnije Oscara za najboljeg glumca i sporednog glumca za Seana Penna i Tima Robbinsa.

Ipak, Oscara za najbolji film osvojio je "Gospodar prstenova: Povratak kralja".

(Hina) xbnš ydv

Pročitajte više