Pobunjenici odbacili Gadafijevo primirje: Prošlo je vrijeme kompromisa

LIBIJSKI pobunjenici i NATO odbacili su ponudu libijskog vođe Moamera Gadafija za primirjem i pregovorima.

Pobunjeničko Tranzicijsko nacionalno vijeće smješteno u Bengaziju poručilo je da Gadafijeva ponuda nema kredibiliteta te da je prošlo vrijeme za kompromis. Dužnosnici NATO-a ne razmišljaju o razgovorima sve dok vladine snage ne prestanu napadati civile.

Potpredsjednik Tranzicijskog nacionalnog vijeća Abdul Hafiz je odbacio Gadafijevu ponudu uz obrazloženje da je libijski vođa "ponudio primirje samo kako bi nastavio kršiti osnovna ljudska prava, međunarodno pravo i sigurnost Libije i regije".

"Tisuće nevinih civila su ubijene i ranjene. Bezbroj dugih je zatočeno, mučeno i još se ne zna gdje su", napisao je Hafiz u priopćenju te dodao kako narod Libije ne može prihvatiti budućnost države u kojoj bi Gadafijev režim igrao neku ulogu.

Libijski diktator Moamer Gadafi noćas je pozvao na primirje i pregovore. Također je pozvao NATO da prestane sa zračnim napadima.

U televizijskom obraćanju javnosti je rekao da neće ispuniti glavni zahtjev pobunjenika - napuštanje Libije.

"Vrata mira su otvorena. Vi ste agresori i mi ćemo pregovarati s vama. Dođite, Francusko, Italijo, Velika Britanija i Ameriko, dođite, pregovarat ćemo s vama. Zašto nas napadate?", pita se Gadafi.

"Nećemo se predati, ali pozivam vas na pregovore. Libijci mogu riješiti svoje probleme, a da ih se ne napada. Zato povucite svoje flote i avione", rekao je.

Pobunjenicima u Misrati: Imate četiri dana za predaju ili vas čeka "potpuno uništenje"

Državna televizija je kasnije objavila da je NATO bombardirao vladin kompleks u Tripoliju gdje je Gadafi u to vrijeme držao govor. NATO nije potvrdio tu informaciju.

Prijašnji Gadafijevi pozivi na primirje ili uopće nisu zaživjeli ili su ubrzo prekršeni. U međuvremenu se vode borbe na istoku Libije i gradu Misrati gdje se pobunjenici, kako javlja BBC, bore protiv plaćenika iz Alžira, Egipta, Tunisa i Afganistana.

Glasnogovornik Gadafijeve vlade Musa Ibrahim rekao je da će njihove snage prekinuti sve isporuke koje morskim putem dolaze do Misrate te pobunjenicima dao četiri dana da polože oružje. Ako se predaju, bit će amnestirani, a ako nastave s borbom, suočit će se s "potpunim uništenjem".

Pročitajte više