Počela državna matura



DANAS je prvi val učenika krenuo polagati državnu maturu, obavezni završni ispit koji će od ove godine biti neophodan uvjet upisa na fakultet. Ovo je prva godina u kojoj se provodi državna matura, a za nju se prijavilo 40.000 učenika.

Učenici gimnazija obavezno će morati polagati državnu maturu, a učenici četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola morat će je polagati ukoliko se budu htjeli upisati na fakultete. Najveći broj prijavljenih je iz srednjih strukovnih škola, a nakon njih idu gimnazijalci. Prijavilo se i puno učenika koji su srednju školu završili prošle godine, ali se nisu uspjeli upisati na fakultete.

Danas oko 10.000 učenika

Danas maturanti pristupaju polaganju izbornih ispita informatike i psihologije. Ispit iz psihologije polaže 4839 učenika, a iz informatike 3280. 16. i 17. ožujka pisat će ispite iz materinjeg jezika, a sve dok 2. lipnja redovno će se održavati ispiti iz ostalih predmeta.

Određeno je da svi učenici diljem zemlje ispite polažu istog dana, u isto vrijeme i pod istim uvjetima, u tri roka – ljetnom, jesenskom i zimskom. Svi koji državnu maturu polože do 2. lipnja, kraja ljetnog roka, moći će se natjecati pri prvom roku upisa na fakultete i viša učilišta.

Ljetni, jesenski, zimski rok

Učenici koji se ne prijave za državnu maturu u ljetnom roku, ili je ne budu položili, imat će kraće ljeto, jer jesenski rok počinje već 24. kolovoza, a traje do 6. rujna, dok zimski rok traje od 6. do 21. prosinca.

Zadnje prijave za ljetni ispitni rok mogle su se predati do 31. siječnja 2010. godine, a njih su mogli predati maturanti i učenici koji su srednju školu završili ranije, s tim što se u iznimnim slučajevima prijava mogla predati i do 8. veljače.

Idejno dijete Dragana Primorca

S položenom državnom maturom učenici gimnazija stječu srednju školsku spremu, a učenici strukovnih i umjetničkih škola srednju stručnu spremu. Od iduće akademske godine to će biti uvjet za upis na sve visokoškolske ustanove u Republici Hrvatskoj, tako da su i mnogi koji su prijašnjih godina završili srednju školu, a planiraju upisati fakultet, morali pristupiti državnoj maturi.

Državnu maturu provodi i vrednuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Državna matura idejni je projekt bivšeg ministra obrazovanja Dragana Primorca, koji je trebao zaživjeti još prošle godine, ali nije, zbog vrlo dobro organizirane pobune srednjoškolaca. Tada je dogovoren kompromis po kojemu se maturu stavilo na čekanje do 2010. godine.

No, sama provedba mogla bi se pokazati kompliciranom. U tjednima koji su prethodili prvom roku državne mature moglo se vidjeti da dobar broj učenika nije potpuno upoznat sa samim procesom, kao ni s kriterijima upisa na fakultete. 

Pročitajte više