Počela ekshumacija posmrtnih ostataka iz nasipa uz Dravu kraj Gornjeg Hrašćana

TEMELJEM naloga Istražnog centra Županijskog suda u Varaždinu jutros je započela ekshumacija posmrtnih ostataka tijela protuzakonito egzekutiranih pripadnika vojske NDH-a u masovnoj grobnici koja se nalazi sa sjeverne strane nasipa uz rijeku Dravu, između naselja Gornji Hrašćan i Trnovec, u općini Nedelišće.

Ekshumacija tijela izvoditi će se na površini od oko 500 metara, a ekshumirani posmrtni ostaci kao i stvari pokojnika dnevno će se putem djelatnika Policijske uprave međimurske preuzimati te će se prevoziti u Županijsku bolnicu Čakovec na Odjel patologije. Osiguranje mjesta događaja, vršenje očevida i prikupljanje dokaza naloženo je djelatnicima Policijske uprave međimurske.

Podsjetimo, prve kosti su na toj lokaciji 5. ožujka slučajno bagerom iskopali radnici Vodogradnje Varaždin. Vještačenje tih kostiju je pokazalo da je riječ o ostacima nekoliko osoba i da potječu iz vremena Drugog svjetskog rata. Odmah nakon pronalaska kostiju se posumnjalo da je riječ o žrtvama ubijenim u ljeto 1945. godine jer se nedaleko od mjesta pronalaska kostiju, na dijelu zvanom Sep, svake godine održava komemoracija za žrtve komunističkog režima.

I.M.
Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

Pročitajte više