Počela međunarodna istraga kemijskog napada u Siriji

Foto: FAH
 
SKUPINA međunarodnih stručnjaka u nedjelju započinje istragu na mjestu napada kemijskim oružjem u Siriji koji je rezultirao američkim, francuskim i britanskim napadom na režim Bašara al-Asada. 
 
Članovi misije koji rade za Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Den Haagu u subotu su stigli u Damask usred napetosti između Zapada i sirijskog režima, koji je blizak saveznik Rusije. 
 
"Predviđeno je da danas grupa krene u Dumu kako bi ondje započela s radom", rekao je za AFP zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Ayman Soussan. 
 
Grad Duma, na koji je 7. travnja prema izvješćima liječničkih organizacija izvršen napad toksičnim plinom, smješten je u istočnoj Guti.
 
>>UŽAS U SIRIJI Najmanje 70 mrtvih u napadu kemijskim oružjem
 
>>SVIJET REAGIRA NA NAPAD Sirija: Jedini cilj ove barbarske agresije je prikrivanje laži Zapada
 
"Rezultati će dovesti u pitanje neistinite navode protiv Damaska"
 
"Pustit ćemo da članovi OPCW-a svoj posao obave profesionalno, objektivno, nepristrano i daleko od svakog pritiska. Rezultati istrage dovest će u pitanje neistinite navode protiv Damaska", kazao je zamjenik sirijskog ministra. 
 
Promatrači smatraju da je posao inspektora vrlo zamršen, osobito s obzirom na to da na mjesto incidenta stižu više od tjedan dana nakon njega, a treba istaknuti i da je područje u međuvremenu palo u ruke sirijske vojske i ruske vojne policije.
 
Zadnji pobunjenici i civili evakuirani iz Dume
 
Zadnji pobunjenici u Dumi, kao i civili, evakuirani su u subotu prema sjeveru Sirije u sklopu dogovora o predaji potpisanom 9. travnja, dva dana nakon kemijskog napada. 
 
Inspektori su ovlašteni utvrditi je li bilo upotrebe kemijskog oružja, no ne i izvijestiti tko je za to kriv. UN je zatražio da OPCW objavi rezultate istrage u roku od 30 dana.
 
>>Što dosad znamo o napadima u Siriji? 
 
 
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz napad Amerike na Siriju instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: napad na Siriju

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više