Počeli Britanski dani u Varaždinu

Kazališnom predstavom "Sabrana djela Williama Schakespeara" i izvedbi Madhouse Company u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazališti (HNK) počeli su nedjelju Britanski dani u Varaždinu koji će trajati do 29. ožujka. L

Posjetitelje HNK pozdravili su britanski veleposlanik u Hrvatskoj Nicholas Jarrold, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i župan dr. Zvonimir Sabati.

Britanske dane organizirali su britansko Veleposlanstvo u Hrvatskoj, Britanski savjet za kulturne veze i varaždinsko Gradsko poglavarstvo.

Prema riječima veleposlanika Jarrolda, suradnja između Varaždina u Velike Britanije već postoji. Ovdašnje tvrtke, prije svega Varteks, izvoze u tu zemlju, a postoji i suradnja u kulturi, u okviru Aestas musica, Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa, rekao je Jarrold.

Predstava "Sabrana Shakespearova djela" sažeta je verzija 37 Shakespeareovih drama, a glume Matt Dever, Jon Fenner i Mike Kelly.

Britanski dani nastavljaju se u ponedjeljak seminarom pod nazivom "Razvoj malog i srednjeg poduzetništva - britanska iskustva" koji upriličuju Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Varaždin i Trgovinski odjel Britanskog veleposlanstva u suradnji sa Trade Partners UK, te intervjuom s britanskim veleposlanikom Nicholasom Jarroldom na Radio Varaždinu. Veleposlanik je Varaždince pozvao u ponedjeljak poslijepodne na pravi britanski čaj u kavanu "Korzo".

Do subote, 29. ožujka, održat će se radionica kreativnog pisanja s piscem Niallom Griffithsom u varaždinskoj Gimnaziji, a bit će dodijeljene i nagrade za najbolje pjesničke radove srednjoškolaca Varaždinske županije u pisanju poezije u pjesničkoj formi limerick. Natjecanje za najbolje pjesničke radove organiziralo je britansko Veleposlanstvo u suradnji sa ovdašnjim srednjim školama.

Britansko veleposlanstvo i Britanski savjet za kulturne veze predat će donaciju knjiga knjižnici "Metel Ožegović", a sa studentima varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike razgovarat će o visokoškolskom sustavu UK i o mogućnostima poslijediplomskog studiranja.

Dio programa posvećen je djeci - Bal leptira i dječja radionica u Entomološkom muzeju.

U okviru Britanskih dana treba spomenuti i prezentaciju britanske hrane i pića "Okusi Britanije" u palači Sermage, te premijeru filma "Johnny English" u varaždinskom kinu "Gaj".

(Hina) var/bed jn

Pročitajte više