Počeli izbori u pokrajini Schleswig-Holstein

U nedjelju ujutro počeli su lokalni izbori u njemačkoj saveznoj pokrajini SchleswigHolstein koji slove kao prvi pokazatelj raspoloženja birača pred parlamentarne izbore sljedeće godine. L

Promatrači očekuju izjednačenu borbu između vladajuće koalicije socijaldemokrata (SPD) i Stranke zelenih na čelu s jedinom ženskom premijerkom neke njemačke savezne pokrajine Heide Simonis i demokršćana (CDU) i slobodnih demokrata (FPD) predvođenih Peterom Harryjem Carstensenom koji se već 17 godna u najsjevernijoj njemačkoj saveznoj pokrajini nalaze u oporbi.

Posljednja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju laganu prednost vladajuće koalicije s 46 posto glasova nasuprot demokršćansko-liberalne oporbe s 43 posto.

Nakon prošlogodišnje niske razine popularnost Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) kancelara Gerharda Schroedera što je utjecalo i na populranost SPD-a i u Schleswig - Holsteinu, socijaldemokrati su na saveznoj razini u posljednjih nekoliko mjeseci dobili na popularnosti tako da vladajuća koalicija po prvi put nakon izbora 2002. vodi u ispitivanjima javnog mišljenja pred oporbenom demokršćansko-liberalnom koalicijom.

Demokršćanski kandidat Carstensen pokušao je nekoliko tjedana prije izbora napadima na ministra vanjskih poslova Joschku Fischera i njegovoj navodnoj ulozi u aferi oko zloupotrebe njemačkog viznog sistema, sakupiti političke bodove. SPD je predizbornu borbu usredotočio na osobne prednosti premijerke Simonis koja od 1988. vlada ovom saveznom pokrajinom i koja uživa veliku popularnost među građanima.

Odlučujući politički čimbenik za stvaranje vlade u Schleswig-Holsteinu mogala bi biti stranka danske manjine Južnošlezvijska biračka udruga (SSW) koja na osnovu klauzule o strankama manjina ulazi u parlament bez obzira na ishod izbora.

Desno radikalna Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) koja je na prošlogodišnjim lokalnim izborima u saveznoj pokrajini Saskoj osvojila gotovo 10 posto glasova u Schlewig-Holsteinu može, kako pokazuju istraživanja javnog mišljenja, računati s podrškom oko 3 posto birača.

Izbori u Schleswig-Holsteinu slove kao prvi pokazatelj raspoloženja birača pred važnu 2006. godinu kada se osim saveznih parlamentarnih izbora održava i niz lokalnih i općinskih izbora.

Ove se godine još održavaju i izbori u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koji bi za vladajuću socijaldemokratsko-zelenu koaliciju mogli biti od presudne važnosti. Ukoliko socijaldemokrati i zeleni ove godine izgube u obje savezne pokrajine, demokršćansko-liberalna oporba će raspolagati dvotrećinskom većinom u gornjem domu parlamenta Bundesratu koji zastupa interese saveznih pokrajina čime bi mogli blokirati svaku odluku Bundestaga u kojemu vlada socijaldemokratsko- zelena većina. Neki promatrači procjenjuju da bi kancelar Schroeder u tom slučaju bio prisiljen na ostavku.

U Schleswig-Holsteinu pravo glasa posjeduje 2,1 milijuna građana a izborna mjesta se zatvaraju u 18 sati kada se očekuju i prve pouzdane procjene ishoda izbora.

(Hina) xnkre ydj

Pročitajte više