Počeli republikanski predizbori: Prva pobjeda za favorita Romneyja



MITT ROMNEY pobjednik je prvih republikanskih unutarstranačkih predizbora za predsjedničkog kandidata koji će se u studenom suprotstaviti Baracku Obami. Bivši guverner Massachusettsa na predizboru u Iowi skupio je samo osam glasova više od Ricka Santoruma.

Romney je tako dobio 24,6 posto glasova registriranih republikanaca u Iowi, dok je za Santoruma glasalo 24,5 posto birača. Pomalo razočaravajuće treće mjesto pripalo je Ronu Paulu (21,4 posto), koji je računao na pobjedu u Iowi. Na konferenciji u Iowi biralo se 28 delegata za Republikansku nacionalnu konvenciju, koja se održava krajem kolovoza ili početkom rujna. Predizbori se nastavljaju u New Hampshireu, Južnoj Karolini i Floridi.

Perry se povlači iz kampanje?

Niti nakon prvih republikanskih predizbora nismo ništa bliže odgovoru na pitanje tko će biti protivnik Baracka Obame na predsjedničkim izborima. Mitt Romney i dalje se može smatrati favoritom, ali manje zbog svog rezultata, a više zbog podbačaja Newta Gingricha i Ricka Perryja. Njih dvojica su, prema mišljenju većine američkih političkih analitičara, jedini ozbiljni protukandidati Romneyju.

Gingrich je u Iowi dobio 13,3 posto glasova, dok je za Perryja glasalo 10,3 posto birača. Guvernera Teksasa Perryja ovaj je rezultat toliko razočarao da se, kako prenosi Washington Post, odlučio vratiti kući i razmisliti hoće li ostati u kampanji. Za očekivati je bilo da će od utrke odustati i Michelle Bachmann, nakon što je prikupila tek 5 posto glasova, ali ali iz njenog stožera poručili su da idu do kraja.

Romney jedini može pobijediti Obamu. Ali republikanci ga ne vole

Vrlo je interesantno da je Romney u Iowi skupio nešto više od 30 tisuća glasova. Isto toliko je imao i prije četiri godine, kada je u prvom republikanskom predizboru uvjerljivo poražen od Mikea Huckabeeja (32 prema 26 posto). Ilustracije radi, republikanski kandidat kasnije je postao John McCain, koji je bio treći s 13 posto glasova.

Gotovo identičan Romneyjev rezultat pokazuje da se njegova biračka baza nije drastično povećala. Nije tajna da prosječni republikanski birači nisu skloni Romneyju, kojeg doživljavaju previše liberalnim. U prvi plan su zbog toga tijekom kampanje izlazili Bachmann, Perry, Gingrich, Herman Cain (koji je odustao od kandidature), Donald Trump (koji i dalje razmišlja o nezavisnoj listi), ali i Sarah Palin i Chris Christie (koji se uopće nisu kandidirali).

Republikansko biračko tijelo je, prema dijagnozi koju je postavio društveni komentator i komičar Jon Stewart, u očajničkoj potrazi za bilo kojim kandidatom koji nije Mitt Romney. Istovremeno, republikanska politička elita svjesna je da je Romney jedini među ponuđenim kandidatima koji na predsjedničkim izborima ima ikakve šanse protiv Obame. No, da bi tu šansu dobio, morat će najprije uvjeriti republikansko biračko tijelo da dijeli njihove vrijednosti. Što mu za sada ne uspijeva. 

Pročitajte više