POČELO DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA I STUDENATA GLAZBE

Državno, jubilarno, 40. natjecanje učenika i studenata glazbe Komorni sastavi počelo je danas natjecanjem učenika u disciplini glasovirska dua u maloj dvorani Koncertne dvorane ´Vatroslava Lisinskog´ u Zagrebu. L

Natjecanje su priredili Ministarstvo prosvjete i športa i Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP)

U prvoj kategoriji glasovirska dua najboljim je komornim sastavom proglašen sastav križevačke Glazbene škole ´Alberta Štrige´ Luke Radičeka i Tomislava Tenodija. Njihova nastavnica je Lea Marković-Tomak.

Najbolji komorni sastav druge kategorije glasovirska dua jest sastav zagrebačkog Glazbenog učilišta ´Elly Bašić´ Lane Janjanin i Frana Šokića. Nastavnice su Ljerka Čavić-Tomčik i Željka Kranjec-Noll.

Prva nagrada za najbolji komorni sastav glasovirska dua u trećoj kategoriji nije dodijeljena, jer jedini prijavljeni komorni sastav nije dobio dovoljan broj bodova za prvo mjesto i pripala mu je druga nagrada.

Najbolji natjecatelji glasovirskih dua nastupit će na završnom koncertu 7. prosinca u Maloj dvorani KD-a ´Vatroslava Lisinskog´.

Natjecanje se nastavlja u disciplini ostala dua, sutra će se natjecati tria i komorni sastavi od 5 do 12 članova, a u subotu kvarteti.

Na natjecanju sudjeluje 58 komornih sastava iz 19 hrvatskih škola: dvije visoke škole iz Zagreba i Splita te tri osnovne i 14 srednjih. Učenici i studenti natječu se u pet disciplina (glasovirska dua, ostala dua, tria, komorni sastavi, kvarteti).

Nakon današnjeg natjecanja održan je i okrugli stol o unaprjeđenju nastave komorne glazbe s posebnim osvrtom na glasovirska dua.

Istaknuti glazbeni pedagozi i glazbeni umjetnici zaključili su da je u Hrvatskoj postignut napredak s komornom glazbom, u školama se sve više radi ta vrsta glazbe, a o napretku svjedoče i sve bolji rezultati učenika i studenata na natjecanjima.

Komorna glazba je temelj glazbe, slažu se svi glazbeni stručnjaci, i zato se natjecanjima i želi potaknuti komorno muziciranje, zaključili su u Hrvatskom društvu glazbenih i plesnih pedagoga.

Pročitajte više