Počelo obnovljeno suđenje Vukovarki za ratni zločin

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Vukovaru danas je počela glavna rasprava u obnovljenu kaznenom postupku protiv Srpkinje Ivanke Savić (1926.) iz Vukovara za kažnjivo djelo ratnog zločina.

Optuženici Ivanki Savić za ratni zločin protiv civilnog stanovništva već je bilo suđeno na Županijskom sudu u Osijeku 1994. kad je u odsutnosti osuđena na kaznu od osam godina zatvora. Na njezin zahtjev sudski postupak je obnovljen danas na Županijskom sudu u Vukovaru, a brani se sa slobode.

Po optužnici, koju je pred Raspravnim vijećem Županijskog suda u Vukovaru, pod predsjedanjem suca Nikole Bešinskog, pročitao zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Emil Mitrovski, Savić je "od listopada 1991. do travnja 1992. u skladištu vukovarske tvrtke Veleprometa prokazivala Hrvate i druge ne-Srbe koji su branili grad, sudjelovala u zastrašivanju Hrvata te iz kuća Hrvata uzimala za sebe pokućstvo i druge vrijedne predmete".

Optuženica Savić pobila je navode iz optužbe, rekavši kako "nije kriva ni za što", nego da je "zajedno s kćeri i sama žrtva rata". Iz Vukovara je, kako je rekla, "istjerana u travnju 1992. kao ustaškinja".

Nakon iskaza optuženice prekinuta je glavna rasprava koja se nastavlja 8. prosinca saslušanjem prvih svjedoka.

Pročitajte više