Počelo snimanje filma o Ljubljani pod talijanskom okupacijom

U studiju Vibafilma u Lubljani u petak je pala prva klapa cjelovečernjeg igranog filma s radnim naslovom "Voljena Ljubljana" 71godišnjeg redatelja Matjaža Klopčiča, doajena slovenske kinematografije, među ostalim i dobitnika dviju zlatnih Arena s nekadašnjeg jugoslavenskog filmskog festivala u Puli.

Riječ je o velikoj koprodukciji s impozantnom postavom u kojoj nastupa više od šezdeset glumaca i 1000 statista. Jedan od koproducenata je i zagrebački Jadran film, a direktor fotografije je Tomislav Pinter. Najveći financijski zalogaj 1,5 milijuna eura predračunskih troškova snose Slovenski filmski fond, grad Ljubljana i Radiotelevizija Slovenija.

Film govori o vremenu od 1934. do 145. godine s autobiografskim elementima iz života redatelja i scenarista, a posvećen je 100. obljetnici domaće kinematografije i 60. obljetnici završetka Drugoga svjetskog rata.

Proteklih dana i tjedan Sloveniju je uzbuđivao talijanski film "Srce u jami" koji je talijanska televizija RAI snimila kao komemorativni materijal u povodu Dana sjećanja na esule i stradale u fojbama. Iako je bilo prijedloga da Slovenija snimi film koji bi pokazao vrijeme talijanske okupacije i zvjerstva fašizma nad Slovencima i da se tako na kulturan način odgovori na nespretan talijanski propagandni uradak o zločinima "komunističkih titina" oko Trsta, Klopčičev projekt ne slijedi tu ideju.

Novi film trebao bi biti završen polovicom godine, te prikazan na ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu LIFFe.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više