Građanima stižu poruke, ovo je sadržaj. Ne morate ništa napraviti

Foto: Index

U DEVET sati počelo je testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama.

"Danas započinjemo s testiranjem Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – prva na redu je Vukovarsko-srijemska županija gdje će od 9:00 sati svi korisnici mobitela, od pošiljatelja HR112ALERT, primiti SMS poruku sadržaja:

'Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK'", objavio je MUP.

Objavljen raspored

Testiranje sustava počinje u 9 sati slanjem SMS-a korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije. Nastavlja se u 10 sati za korisnike s područja Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10:30 za one iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testni SMS dobit će od 11 sati, dok će pola sata kasnije testiranje početi u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.

Za građane Zagreba slanje SMS-a počinje u 12 sati, a testiranje će završiti u 13 sati slanjem SMS-a korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, doznaje se u Civilnoj zaštiti. Zbog testiranja SRUUK-a danas se iznimno neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje.

"Građani ne trebaju ništa napraviti"

Gost središnjeg Dnevnika HTV-a bio je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. "Plan je da se u 9 sati krene s Vukovarsko-srijemskom županijom i završavamo oko 13 sati s Istarskom i Primorsko-goranskom županijom. Hrvatska je podijeljena na nekoliko segmenata, tako da ne opteretimo sustav i građane u isto vrijeme", rekao je.

Trut napominje kako će biti potpuno jasno da je riječ o testnoj poruci na koju se ne treba odgovarati.

"Građani ne trebaju ništa napraviti. Za njih je samo bitno da tu poruku vide i pročitaju i da znaju da će ubuduće dobivati takve poruke u slučaju situacija koje mogu ugrožavati njihov život ili okoliš. Kroz te će poruke onda dobiti i informaciju kako treba postupati, koje mjere i aktivnosti trebaju poduzimati, kako se treba štititi", kaže Trut.

"Sve ovisi o ugrozi. Ako je to poplava, onda će to biti "Ne idite u to područje" ili "Sklonite se s tog područja" ili "Evakuirajte se s tog područja". Sve ovisi o vrsti i veličini ugroze", dodaje.

Civilna će zaštita od tvrtki pošiljatelja poruka dobiti tek informacije na koliko su brojeva poslali poruku i koliko je poruka pročitano ili primljeno.

"Upućivanje poruka potpuno je anonimno. Ministarstvo unutarnjih poslova ne zna kome poruke idu. Nemamo informaciju osim broja korisnika mobilnih aparata na nekom području. Ne znamo ni dob ni spol ni bilo što drugo. Sve te informacije ostaju kod teleoperatora", kaže.

Poruke će, kaže Trut, dobivati i stranci koji se budu nalazili u hrvatskoj mreži. Dobit će poruku na engleskom, ali postoji i mogućnost da se poruka pošalje na jednom od sedam stranih jezika ako se primijeti da se na tom području nalazi više govornika tog jezika.

Šef 112 objasnio kako funkcionira sustav

Davor Spevec, načelnik službe 112, u razgovoru za HRT objavio je neke detalje o funkcioniranju sustava.

"Nema potrebe da građani poduzimaju bilo kakve aktivnosti. Jedan dio od poruke je i link koji ih vodi na stranicu sustava, gdje mogu dobiti detaljnije informacije o tome što je SRUUK, čemu služi, tko ga je izgradio. Svi oni tehnički detalji koji bi mogli građanima biti zanimljivi mogu se naći na tom linku", ističe Spevec.

"Radi se o vrlo kompleksnom sustavu, u stvari je to big data koncept, jer se svakih pet minuta ponovno obrađuju podaci svih mobilnih uređaja koji se nalaze na području Republike Hrvatske, to je sada brojka negdje preko 5 milijuna uređaja i svakih pet minuta se ti podaci ponovno obrađuju. Radi se o zahtjevnom hardverskom sustavu s potrebom za velikom količinom procesorske snage.

Dugo smo radili na tom sustavu, počeli smo pisati dokumentaciju još tamo 2016. godine i moram naglasiti veliku suradnju i stručnjaka iz mobilnih operatora.

Cijelo vrijeme nas je pratio i HAKOM kao regulator telekom tržišta i Agencija za zaštitu osobnih podataka da prati da su svi osobni podaci zaštićeni u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka.

Sam projekt su provele tvrtke koje su ga dobile na natječaju, to je GDi i King ICT iz Hrvatske i francuska tvrtka Intersec. Vrijednost projekta je nešto preko 8.3 milijuna eura, od toga 7.1 milijun su europski bespovratni novci", objašnjava načelnik službe 112.

"U međuvremenu, dok smo mi sve to skupa pripremali, Turistička zajednica je i donijela direktivu kojom je obavezala sve zemlje članice da uspostave takav sustav, tako da bismo to morali napraviti i na temelju tih direktiva. Mi smo sada u stanju, osim hrvatskim korisnicima, poslati i strancima poruke.

Za sada ćemo to raditi defaultno na engleskom i njemačkom jeziku, ali smo u mogućnosti tamo gdje vidimo da je velika koncentracija pripadnika, odnosno vlasnika mobilnih uređaja iz neke od zemalja koji turistički tradicionalno dolaze kod nas, poslati njima na njihovom jeziku poruku u slučaju izvanrednog događaja", kaže Spevec.

U kojim slučajevima se ove poruke šalju?

"Pa evo vidimo da nas malo-malo zadesi nekakva izvanredna situacija od poplava, požara, događaju nam se i potresi. Na žalost, sustav nećemo moći koristiti da najavimo potres jer to nije moguće, ali ćemo ga moći koristiti da nakon potresa pošaljemo građanima informaciju gdje su mjesta za sklanjanje, za podjelu hrane, za liječničku skrb i sl.

Naravno, moguća su i razna zagađenja, zraka, vode i sl. Na žalost, imamo puno mogućih scenarija za koje bi sustav trebao i mogao koristiti", objašnjava.

Za sada ove poruke stižu svima na sve telefone, naravno, telefon mora biti upaljen.

"Ako niste u doticaju s mrežom u tom trenutku, na žalost, tu poruku nećete dobiti. Uvijek je tehnički jasno da neće uvijek svih 100% korisnika dobiti, ali ovo što sad vidimo, vrlo veliki postotak dobiva poruku na ovaj način", kaže Spevec.

"Poruke se ne mogu isključiti, sukladno i Europskoj direktivi i našim zakonima. Mi ćemo sustav koristiti vrlo racionalno, tako da se građani ne moraju brinuti. Nećemo slati poruke da će padati kiša ili slično, nego ćemo koristiti stvarno u situacijama kad prijeti ozbiljna velika nesreća ili katastrofa, a onda je ipak sigurnost ispred i iznad i nekakve komocije i nekakvog uznemiravanja", kaže.

Pročitajte više

 

Pročitajte više