Počeo ciparski referendum

CIPARSKI Grci i Turci počeli su u subotu dolaziti na biračka mjesta kako bi se izjasnili prihvaćaju li mirovni plan UN-a o ponovnom ujedinjenju otoka pred ulazak u Europsku uniju 1. svibnja.

Pravo glasa na ciparskom referendumu ima oko 480.000 Grka na jugu i 141.000 Turaka na sjeveru otoka.

Birači će odlučiti hoće li se otok ujediniti nakon trideset godina podjele ili će se ucrtati konačna granica između ciparskih Grka na jugu i ciparskih Turaka na sjeveru otoka, a u EU će ući samo grčki dio.

Nakon snažne međunarodne inicijative za donošenje plana ujedinjenja koji bi bio prihvatljiv objema stranama, "ne" na referendumu koji bi izrekla bilo koja od strana značio bi da ciparski Turci neće ući u EU, već samo ciparski Grci, čija je vlada međunarodno priznata, dok "Tursku Republiku Sjeverni Cipar" priznaje samo Ankara.

Cipar je od srpnja 1974. podijeljen "zelenom linijom" razgraničenja dugom 180 kilometara koju kontroliraju međunarodne mirovne snage. Do podjele je došlo kada je turska vojska osvojila sjevernu trećinu otoka kao odgovor na državni udar ciparskih Grka koji su željeli pripojiti otok Grčkoj.

Dok ciparski Turci na referendumu najvjerojatnije namjeravaju glasovati za ujedinjenje, čelnici ciparskih Grka pozvali su na odbacivanje UN-ova plana.

Grci tvrde da su Turci izvršili invaziju na sjeverni dio otoka i da bi još za to mogli biti i nagrađeni. Vođa ciparskih Grka Tasos Papadopulos pozvao je Grke da na referendumu odbiju plan ocjenjujući da su prednosti tog plana "minimalne". On tvrdi da će plan onemogućiti izbjeglicama da se vrate svojim domovima a da će turska vojska zauvijek ostati na otoku.

Pristaše plana glavnog tajnika UN-a Kofija Annana tvrde da sigurnost neće više biti problem nakon što se broj turskih vojnika smanji, a UN krene s nadzorom procesa smanjenja naoružanja.

Isto tako, između 122.000 i 200.000 izbjeglica s grčke strane trebalo bi se moći vratiti svojim domovima budući da će turska strana dati devet posto dijela otoka koji je zauzela 1974. a ostatak ljudi dobio bi kompenzaciju.

Europski povjerenik za vanjske odnose Chris Patten u srijedu je rekao kako ne bi trebalo kažnjavati jednu stranu, očito misleći na ciparske Turke, ako druga odbije ujedinjenje.

U srijedu je europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen izjavio da ga je vlada ciparskih Grka "prevarila" jer se pretvarala da prihvaća plan ponovnog ujedinjenja otoka samo da bi mogla pozvati na njegovo odbacivanje.

Ako Cipar ostane razjedinjen, a njegov glavni grad Nikozija posljednji podijeljeni glavni grad na svijetu, "ciparski Grci morat će platiti posljedice koje će njihov ne imati na ciparske Turke", smatra član parlamenta ciparskih Turaka Mehmet Ali Talat, oporbeni vođa žestoko europski orijentiran.

(Hina) xmaš/xdy ydj

Pročitajte više