POČEO DVODNEVNI SKUP O PISI - PROJEKTU OCJENJIVANJA ŠKOLSTVA

Dvodnevni skup na kojemu će stručnjaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predstaviti međunarodni program ocjenjivanja obrazovnih sustava (PISA), počeo je poslijepodne u Zagrebu.

Potpredsjednik hrvatske Vlade Ante Simonić zaželio je uspjeh skupu te izrazio uvjerenje da će Hrvatska prihvatiti PISU kako bi unaprijedila znanje i približila se Europi.

Ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar smatra PISU nužnom za budući razvoj Hrvatske. Nada se da će se dvoipolgodišnji rad na oblikovanju odgojno-obrazovne reforme pozitivno rasplesti te je najavio da će prije dugoročnih strukturalnih promjene doći do kratkoročnih novina u školstvu, ponajprije na području vanjskog vrednovanja, tj. postupnog uvođenja državne mature.

Predstavnik OECD-a za obrazovanje Ian Whitmen rekao je da svaka država troši goleme novce na obrazovanje te da treba znati kakvo je znanje koje se za to dobije.

Sedamdesetak predstavnika ministarstava, fakulteta i škola iz Hrvatske saslušat će tijekom dva dana osnovne činjenice o projektu međunarodno usporedivog ocjenjivanja obrazovnog sustava, o čijem bi prihvaćanju Hrvatska trebala odlučiti do ljeta.

Projekt "PISA" provodi se svake tri godine višemjesečnim ispitivanjem od četiri do deset tisuća petnaestogodišnjaka. Njegovi se troškovi procjenjuju na 200-300 tisuća dolara. Zahtijeva uključenje velikog broja stručnjaka i prevođenje opsežne literature. Prihvaćen je u 32 zemlje.

(Hina) iluc mć

Pročitajte više