Počeo je najluđi vikend u hrvatskoj povijesti

Foto: Tomislav Miletić/ Pixsell, HAC; Screenshot: DHMZ

POČEO je najluđi vikend u hrvatskoj povijesti. Onaj o kojem ćete pričati unucima. Za pet, deset ili pedeset godina, kad vas netko pita gdje ste bili 15. srpnja u 17 sati, ispalit ćete to kao iz topa, baš kao što se kristalno jasno sjećate gdje ste bili kad je Goran Ivanišević osvojio Wimbledon. Ili gdje ste bili kad je Knin oslobođen.

Ili gdje ste gledali poraz 2:1 od Francuza 1998. Poraz koji bi ove nedjelje mogao biti osvećen.

Svijet će stati u nedjelju u 17 sati. A do tada, pa i nakon toga, čeka nas najluđi vikend u povijesti.

(Ne)očekivani uspjeh Hrvatske izazvao je ludilo koje je raslo kako se bližilo finale. I sad je tu. A vrhunac je ovaj vikend.

Pripremite se dobro za ovaj vrući ljetni vikend.

Kakvo će biti vrijeme?

Dobro. Vruće, pravo ljetno. Barem u većini zemlje. Cijeli vikend u većini zemlje, kako sugerira trodnevna prognoza DHMZ-a (koja nije potpuno točna), trebao bi biti suh i topao. Temperature će, osobito na Jadranu, ponegdje biti i preko 30 stupnjeva. U gorju i unutrašnjosti su, kako javlja HRT, mogući povremeni pljuskovi. No u većini zemlje bit će sunčano vrijeme. Možda i malo prevruće za gledanje na otvorenom.

Sunčano vrijeme stvorit će dodatni problem. Utakmica se igra u 17 sati, a to je vrijeme kad je Sunce prilično jako i televizijska slika na otvorenom bi ponegdje mogla biti lošija. No to nije nešto što se ne da riješiti. Ali termin odigravanja finala zaista je čudan.

Čuvajte se kaosa na cestama

HAK je već jutros upozorio kako se na cestama očekuje pojačan promet. Doduše, to ne mora nužno imati veze s finalom Svjetskog prvenstva. Ako je netko zbog nogometa zaboravio, nalazimo se u srcu turističke sezone.

"Takvo će se stanje nastaviti i ovog vikenda jer će mnogi građani Hrvatske krenuti na odmor, a i počinju školski praznici u dijelu Nizozemske, Švicarske i Njemačke. Mnogi će izabrati neko od turističkih središta na Jadranu ili će prolaziti kroz Hrvatsku prema odredištima na istoku Europe.

Još prošle godine smo primijetili da mnogi turisti izbjegavaju putovanje vikendima, odnosno subotom i nedjeljom zbog velikih gužvi te za odlazak i povratak s odmora izabiru petak ili ponedjeljak, a takva je praksa nastavljena i ove godine", poručili su iz HAK-a i izvijestili kada očekuju pojačan promet.

"Pojačan promet očekujemo tijekom petka, 13. srpnja, pa sve do ponedjeljka, 16. srpnja, a vrhunac očekujemo u subotu, 14. srpnja (5:00 – 17:00 sati), od jutra u smjeru mora, a od podneva u smjeru unutrašnjosti. Tijekom nedjelje, 15. srpnja, jači promet očekujemo u popodnevnim satima u smjeru unutrašnjosti, a osobito između 9:00 i 15:00.

Hrvatske autoceste (HAC) putnike pak pozivaju da na vrijeme putuju kako ne bi propustili finale. Diljem autoceste bit će istaknuta i podrška Vatrenima.

"Tijekom vikenda i HAC se pridružuje podršci Vatrenima putem isticanja obavijesti NAPRIJED VATRENI na info displayima duž cijele trase hrvatskih autocesta. Poruka će se prikazivati u redovitim intervalima u uvjetima normalnog odvijanja prometa", stoji u obavijesti HAC-a.

Obavite shopping na vrijeme jer ništa živo neće raditi

Trgovački lanci i brojne firme odlučili su u nedjelju ranije zatvoriti svoja vrata.

Kaufland će raditi do 14 sati, a Spar vrata zatvara u 16:30.

Konzum će ove nedjelje raditi do 16 sati. Lidl će također raditi samo do 16 sati kako bi njihovi zaposlenici mogli pratiti finale.

Također, i šoping centri će skratiti svoje radno vrijeme.

City Center One East i City Center One West u Zagrebu radit će do 16 sati. Također, City Center One u Splitu radi do 16.

Westgate Shopping City objavio je kako će raditi od 10 do 16 sati kako bi i "djelatnici trgovina mogli bodriti Hrvatsku u povijesnoj prilici osvajanja titule svjetskog prvaka u nogometu".

IKEA će raditi do 15 sati, dok će Emmezeta raditi do 16.

Zbog finala svjetskog prvenstva diljem zemlje čak se odgađaju i mise.

HŽ uvodi dodatne vagone

Brojni navijači iz Slovenije masovno dolaze gledati finale između Hrvatske i Francuske u Zagreb.

Iz Hrvatskih željeznica su obavijestili da će zbog toga uvesti dodatne vagone za vlak iz Ljubljane za Zagreb u nedjelju te za povratak iz Zagreba u Ljubljanu.

"Hrvatsku reprezentaciju na finalnoj utakmici bodrit će i slovenski navijači, koji će u nedjelju, 15. srpnja, doputovati vlakom kako bi utakmicu pratili na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Za njihov dolazak i povratak u sastav međunarodnih vlakova 415 (Ljubljana 8.25 – Zagreb 10.43) i 498 (Zagreb 21.20  – Ljubljana 23.38) uvršteni su dodatni vagoni", priopćili su iz HŽ-a.

Obavijestili su i da u nedjelju, 15. srpnja, svi navijači koji putuju vlakom na gledanje finalne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u bilo kojem gradu ili mjestu, HŽ omogućuje kupnju povratne karte u iznosu od 20 kuna za sve relacije u Hrvatskoj.

"U ponedjeljak, 16. srpnja, na dan dočeka hrvatske reprezentacije u Zagrebu, HŽ Putnički prijevoz svim putnicima odobrava 50% popusta na jednosmjerna i povratna putovanja iz bilo kojeg grada ili mjesta do Zagreba", kažu iz HŽ-a.

Hoće li ponedjeljak biti neradni dan?

A na kraju svega, ponedjeljak bi mogao biti slobodan dan. Da se o tome ozbiljno razmišlja, priznao je danas Gordan Jandroković. Je li mu to slučajno izletjelo ili ne, sad više nije ni bitno, rekao je.

"Ako Hrvatska osvoji prvenstvo, bit će to dan veselja, hoće li će to biti neradni dan, još ćemo se dogovoriti. Želimo da Vatreni pobjede, to je jedno čudo", poručio je Jandroković u kamere N1 televizije.

Prvi uvjet za to je da Hrvatska pobijedi Francusku. Onda ćemo vidjeti kakva će biti odluka. U svakom slučaju, malo je onih koji će u ponedjeljak biti u stanju raditi. Pogotovo ako se probudimo kao svjetski prvaci.

Kadrovi za povijest: Pogledajte kako smo slavili 1998. i kako slavimo danas! 

Pročitajte više