Počeo ministarski sastanak o Dunavskoj konvenciji o zaštiti Dunava

PRVI ministarski sastanak o Konvenciji o zaštiti rijeke Dunava (DRPC), kojeg je domaćin Međunarodna komisija za zaštitu Dunava (ICPDR), počeo je u ponedjeljak u Beču, a u njegovu radu sudjeluje oko 150 sudionika među kojima i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković sa suradnicima.

"Dunavski prostor spaja Sjeverno s Crnim morem i otvara nove perspektive prometnog, gospodarskog i turističkog povezivanja, zajedničkog prostornog planiranja, zaštite okoliša, kulturnih zbližavanja i drugih oblika suradnje", naglasila je na konferenciji za novinstvo predsjednica ICPDR-a Chaterinne Day.

Sudionici tog skupa u dvodnevnom radu procijenit će pomak prema zaštiti i održivom korištenju vode i ostalih ekoloških resursa te prema prekograničnoj suradnji slijeva rijeke Dunav.

Očekuje se prihvaćanje krovnog izvješća kao temelja za razvitak pojedinih planova za upravljanje riječnim sljevovima na podunavskom prostoru unutar okvirne direktive o vodama EU. To je ujedno i prva temeljita analiza slijeva rijeke Dunava na cjelovitom području koji je izradila ICPDR.

Ministri će potvrditi Dunavsku deklaraciju koja izražava predanost daljnjem jačanju prekogranične suradnje oko održivog gospodarenja vodom unutar slijeva rijeke Dunava.

Međunarodna komisija za zaštitu Dunava ICPDR sa sjedištem u Beču osnovana je prije deset godina sa zadaćom zaštite Dunava, osiguranjem slobodne plovidbe u cilju promicanja gospodarskih i kulturnih odnosa podunavskih zemalja između sebe i s ostalim državama temeljem Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

Pročitajte više