Počeo prvi hrvatski botanički simpozij

Prvi hrvatski botanički simpozij započeo je jutros u Zagrebu uvodnim predavanjima europskih stručnjaka o istraženosti flore i izradi baze podataka bilja u Europi i na Sredozemlju. Predsjednik Hrvatskog botaničkog društva (HBoD) Toni Nikolić upozorio je da Hrvatska treba što prije djelovati kako bi se smanjio nesrazmjer između sve manjeg broja stručnjaka i izuzetnog bogatstva flore u Hrvatskoj.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Nenad Marković, čije je Ministarstvo jedan od pokrovitelja skupa, izrazio je podršku botaničarima i istaknuo da je Hrvatska s 323 endemične biljke jedna od vodećih zemalja, što joj "daje težinu u Europi".

Na simpoziju, koji će trajati tri dana, bit će održano više od 20 znanstvenih i stručnih predavanja i prikazano preko 70 postera a bit će i obilježena 115. obljetnica Botaničkog vrta u Zagrebu.

Također, bit će predstavljene dvije knjige Damira Viličića (Fitoplankton jadranskog mora ? biologija i taksonomija, i Fitoplankton u ekološkom sustavu mora) i dodijeljena nagrade "Spiridion Brusina" za nositelje iz inozemstva.

Okupilo se oko 120 sudionika među kojima i gotovo polovica iz inozemstva i značajna imena europske floristike, pa će se ovi skupovi ubuduće zvati kongresi, kazala je predsjednica Organizacijskog Odbora Božena Mitić.

Prijepodne je britanski botaničar iz Uprave "Euro+Med Projecta" govorio o prošlosti i budućnost baze podataka flore Europe i Mediterana, a potom je austrijski botaničar Harald Niklfeld govorio o izradi mapa rasporeda bilja u Središnjoj Europi.

Glavna je tema simpozija flora i vegetacija Hrvatske i susjednih područja.

HBoD utemeljen je prije dvije godine i to je njegov prvi skup. Društvo je pokrenulo stručno-popularnu biblioteku čija su prva dva sveska u radu, a provodi i prve sustavne terenske popise hrvatske flore u odabranim, po raznovrsnosti bilja najbogatijim područjima u Hrvatskoj.

(Hina) xiluc yaz

Pročitajte više