Počeo sastanak Račan - Del Ponte

HRVATSKI premijer Ivica Račan i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte koja boravi u kratkom radnom posjetu Hrvatskoj, počeli su u srijedu u podne u zgradi Vlade sastanak na kojem će, kako je najavljeno, raspraviti aktualna pitanja suradnje Hrvatske i Haškog suda (ICTY).

U razgovorima s tužiteljicoma Del Ponte sudjeluje i potpredsjednik Vlade Goran Granić, ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović, predstojnik vladina Ureda za suradnju s ICTY-em Frane Krnić i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Nakon sastanka bit će održana konferencija za novinare.

"Očekuje se da će na sastanku s Del Ponte biti raspravljena aktualna pitanja međusobne suradnje, kao i neki nesporazumi ili primjedbe na suradnju koji su hrvatskoj strani upućeni u posljednje vrijeme, te da će razgovori proteći u apsolutnoj konstruktivnoj atmosferi", najavio je predstojnik Ureda za suradnju s ICTY-em Frane Krnić.

Današnji posjet Carle del Ponte nije vezan za posjet zemljama regije već se radi o izdvojenom radnom posjetu Hrvatskoj do kojeg dolazi na poziv hrvatske Vlade.

Nakon posjeta Banskim dvorima, Del Ponte će prije odlaska u zračnu luku posjetiti i zagrebački ured ICTY-a.

Ocijenivši da odnosi suradnje Hrvatske i Haškog suda "ulaze u mirnije vode" Krnić je rekao da su s hrvatske strane u velikoj mjeri ispunjeni zahtjevi koji su svojevremeno bili predmet primjedbi.

Istaknuo je da je "slučaj Bobetko" praktično stavljen ad acta, da je Ivica Rajić u postupku ekstradicije, a riješen je i dio zahtjeva

za dostavu dokumentacije MORH-a o ratnim operacijama u BiH.

Ona dokumentacija koja je pronađena, po njegovim će riječima, biti ustupljena u uobičajenoj proceduri predviđenoj zakonom o suradnji i pravilima ICTY-a.

Kod slučaja generala Ante Gotovine, koji je u bijegu već drugu godinu, za sastanak s Del Ponte pripremljeno je izvješče o koracima koje su poduzele hrvatske vlasti koje bi "tužiteljicu trebalo uvjeriti da hrvatska strana poduzima sve što je na zakonu i njezinoj moći", rekao je Krnić.

Pročitajte više