Počeo summit procesa suradnje u jugoistočnoj Europi

ŠESTI po redu summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), na kojem su se okupili predsjednici i premijeri devet zemalja jugoistočne Europe i predstavnici međunarodne zajednice počeo je u srijedu u Beogradu.

Na skupu, koji je počeo bilateralnim susretima u srijedu ujutro, sudjeluju predsjednici Albanije Alfred Moisiu, Bugarske Georgi Parvanov, Makedonije Boris Trajkovski, Hrvatske (koja ima status promatrača u toj regionalnoj inicijativi) Stjepan Mesić, te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović. Grčku i Tursku predstavljaju premijeri Costas Simitis odnosno Recep Tayyip Erdogan, Rumunjsku predsjednik parlamenta Nicolae Vacariu, dok je u ime domaćina, državne zajednice Srbije i Crne Gore, skup otvorio predsjednik Svetozar Marović.

Na 6. summitu te regionalne inicijative osnovna je tema jačanje suradnje i brže približavanje europskim integracijama, a sudionici summita danas bi trebali usvojiti i - sinoć usuglašen zajednički dokument, Beogradsku deklaraciju.

Također, predstavnici Srbije i Crne Gore podnijet će izvješće o svom jednogodišnjem predsjedavanju Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi, a u idućih godinu dana inicijativom će predsjedati Bosna i Hercegovina.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više