Počinje 29. festival američkog filma u Deauvilleu

29. FESTIVAL američkog filma u francuskom Deauvilleu počinje u petak prikazivanjem akcijske komedije Rona Sheltona "Hollywoodski murjaci", prvog u nizu pretpremijernih filmova "made in Hollywood" koji će se gotovo istodobno početi prikazivati u francuskim kinima.

Uz te zabavne filmove, od kojih su neki već stekli popularnost preko Atlantika, Deauville će do 14. rujna prikazati deset dugometražnih filmova u natjecateljskom dijelu koji je uveden prije devet godina i od tada je uspješan otkrivač talenata.

Deauville i ove godine proširuje program posvećen dokumentarnom filmu (filmovi okupljeni pod nazivom "Docs de loncle Sam"), što će omogućiti da se predstave radovi poznatih redatelja: Olivera Stonea s "Personom non gratom" o izraelsko-palestinskom sukobu, Jonathana Demmea s filmom "The Agronomist" o Jeanu Dominiqueu, haićanskom novinaru i branitelju ljudskih prava.

Budući da je Woody Allen počastio venecijansku Mostru svjetskom premijerom filma "Anything else", novi Quentin Tarantino još uvijek nije gotov, a Clint Eastwood je odlučio da u New Yorku održi premijeru "Mystic Rivera", Deauville će se što se tiče pretpremijera zadovoljiti nešto slabijim filmovima koji će ipak zadovoljiti ljubitelje zabavnih filmova.

U toj će skupini uglednu "palmu" zacijelo dobiti novi dugometražni film sira Ridleyja Scotta ("Matchstick Men") koji je naišao na dobar prijam preko Atlantika. U tom filmu Nicolas Cage glumi lopova koji pati od agorafobije i od snažnih opsesivnih trzaja (TOC) i upušta se u pustolovinu nad kojom gubi kontrolu.

Uz te akcijske filmove bit će i gromoglasnog smijeha s "American Wedding", novim nastavkom "Američke pite" o vragolijama skupine postarijih tinejdžera, s "Plavušom s Harvarda 2" i retroromantičnom komedijom kiselkastog okusa "Down With Love" s Ewanom McGregorom i Renee Zellweger.

Pročitajte više