Počinje haško suđenje zapovjedniku opsade Sarajeva Dragomiru Miloševiću

DANAS u 14.15 sati u Haagu je pred ICTY-jem (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju) počelo suđenje Dragomiru Miloševiću, ratnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) koja je početkom 90-tih započela s brutalnom opsadom Sarajeva.

General Milošević (nema rodbinskih veza sa Slobodanom Miloševićem) izjasnio se da nije kriv na optužbe da je predvodio napade na civile u Sarajevu. Optužnica ga tereti za sedam slučajeva ratnog zločina te zločina protiv čovječnosti.

Tijekom gotovo četverogodišnje opsade, više od 11 tisuća ljudi u Sarajevu je poginulo od snajperskih metaka i minobacačkih granata.

Haško tužiteljstvo navodi kako je Milošević preuzeo zapovjedništvo od svog prethodnika Stanislava Galića oko 10. kolovoza 1994., te je ostao na toj poziciji do otprilike 21. studenog 1995.

Zapovjednik snaga bosanskih Srba Stanislav Galić jedini je haški optuženik osuđen na maksimalnu doživotnu kaznu zatvora.

Opsada Sarajeva trajala je od 5. travnja 1992., pa sve do 29. veljače 1996., te time postala najduža opsada u povijesti modernog ratovanja.

Tijekom zapovjedništva Dragomira Miloševića usvojena je vojna strategija granatiranja grada i korištenja snajperista kojom se ubijalo, ranjavalo i teroriziralo njegovo stanovništvo.

Iako je vojska koja je opsjedala Sarajevo (VRS, SRK, JNA) bila brojčano nadmoćnija, velik dio grada ostao je u rukama Armije BiH.

Optužnica protiv Miloševića podignuta je 24. travnja 1998., a on se predao 3. prosinca 2004. vlastima u Beogradu.

E.A.J.
Foto: AFP

Pročitajte više