Počinje novi hladni rat?

"UKRAJINA bi, nakon Gruzije, mogla biti sljedeća meta Rusije!", kazao je danas europski povjerenik za proširenje Olli Rehn koji je pozvao zemlje EU da iskažu jasnu podršku mogućem ulasku Ukrajine u savez europskih zemalja.

Naime, Rehn je objasnio kako je za Europsku uniju nužno sa stajališta stabilnosti poslati jasan i nedvosmislen signal o mogućoj integraciji Ukrajine u savez europskih zemalja, ukoliko nastave s reformama u skladu s europskim vrijednostima.  

Prizivanje Hladnog rata
 
"Doktrina Rusije prema svojim susjedima podsjeća na nekadašnji sukob između Istočnog i Zapadnog bloka", rekao je Rehn aludirajući na Hladni rat.

Izjavi Rehna dodajmo i onu ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva koji je nedavno u intervjuu za Russia Today izjavio kako njegova zemlja ne želi hladni rat, "ali ga se ni ne boji".

Podsjetimo, najnovije napetosti između Rusije i Ukrajine počele su prije desetak dana kada je Ukrajina ponudila svoju infrastrukturu kao dio europskog proturaketnog štita. Ruski odgovor bio je opremanje Baltičke flote s nuklearnim bojnim glavama i to po prvi puta nakon što je okončan hladni rat. Flota se nalazi u Kaljingradu svojevrsnoj ruskoj "enklavi" unutar Europske unije, budući da se nalazi između Poljske i Litve.

I.Ć.
Foto:AFP


 

Pročitajte više