Počinje suđenje Joseu Padilli, sumnjičenom da je planirao izradu "prljave" bombe

U PONEDJELJAK bi u Floridi trebalo početi suđenje Joseu Padilli, svojedobno osumnjičenom za pokušaja napada teritorija Sjedinjenih Država tzv. "prljavom" bombom, prenose američki mediji.

Radi se o radioaktivnoj bombi koju je Padilla navodno namjeravao aktivirati na području SAD-a. Optuženi je tvrdnje o pomaganju teroristima i udruživanju radi ubijanja američkih državljana u potpunosti negirao.


36-godišnji Padilla, inače američki državljanin, uhićen je još 2002. godine nakon povratka s putovanja u Pakistan. Ubrzo nakon toga sumnjičilo ga se za planiranje izrade "prljave" bombe koja se sastoji od klasičnog eksplozivnog punjenja, ali joj je pridodan nuklearni materijal sa ciljem povećanja ubojitosti naprave.

Unatoč prvotnim sumnjama Padilla na suđenju neće odgovarati za "prljavu" bombu, već samo za optužbe o terorističkom udruživanju i planiranju ubojstava. Bude li osuđen mogao bi se suočiti s doživotnom zatvorskom kaznom.

Nakon uhićenja je više od tri godine proveo u vojnom pritvoru u jednoj američkoj pomorskoj bazi u Južnoj Karolini gdje je bio zadržan bez službene optužnice.

Američka ga vlada kao "neprijateljskog vojnika" sumnjiči da je putovao u države izvan SAD-a sa ciljem treniranja terorista i planiranja ubojstava američkih državljana koji žive i djeluju u zemljama izvan SAD-a.

Padilla, poznat i kao Abdullah al-Muhajir, tvrdi da je u vojnom zatvoru bio mučen, što američka vlada odbacuje.

Predviđa se da bi slučaj mogao postati predmetom žestoke borbe između civilnih slobodarskih udruga i službene administracije Gerogea Busha koja je tijekom posljednjih godina pokazala kako nema namjeru popuštati u sličnim slučajevima.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više