Počinje suđenje za eksploziju u ogulinskoj vojarni

NA OPĆINSKOM sudu u Ogulinu sutra je zakazano prvo ročište po optužnici za eksploziju u vojarni "Sv. Petar" u Ogulinu, koja se dogodila 16. studenog 2000., i u kojoj je devet ročnika zadobilo ozljede opasne za život, a 12 je lakše ozlijeđeno.

Optužnica je podignuta u travnju 2002. Prvookrivljeni je Danijel Došen iz Duge Rese, tadašnji ročnik, koji je i sam teško stradao i izgubio nogu. Odgovarat će za kažnjivo djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Osim njega će na optuženičku klupu, kako se očekuje, sjesti još petorica časnika i dočasnika HV-a za kažnjiva djela neosiguranja na vojnim vježbama i nepoduzimanja mjera za zaštitu vojne postrojbe. Dokaže li se Došenu kažnjivo djelo, može biti kažnjen zatvorom do pet godina. Za djela koja terete dočasnike i časnike predviđene su novčane kazne i zatvorska kazna do tri godine, a to su kažnjiva djela protiv Oružanih snaga, za koja su optuženi Nikola Stjepan Vuk, Ivica Škoro, Predrag Šinjori, Jerko Sablje i Alojz Fleten.

Danijel Došen se u istrazi pozvao na zakonsko pravo da se brani šutnjom. Njegov je odvjetnik 2001. u prigovoru za pokretanje istrage pitao kako se eksplozivna naprava našla u školskom skladištu vojarne, te kako je okrivljeni Došen mogao biti svjestan da može počiniti kažnjivo djelo, posebice kad se ima u vidu da je on sam bio ročni vojnik, dakle na obuci?

U obrazloženju optužnice piše da "ostaje nerazriješeno pitanje tko je, kada i kako donio u krug vojarne Sv. Petar te unio u skladište B-5 eksplozivnu napravu".

U obrazloženju se također navodi da je "Danijel Došen kritične zgode uzeo u ruke ekplozivnu napravu nepoznate marke i kalibra, ispustio u cijev minobacača, kojom prilikom je došlo do aktiviranja i eksplozije te ozljeđivanja vojnika".

Pročitajte više