Pod istragom i Bergmanov bivši savjetnik Kojundžić?

USKOK je još 16. siječnja zatražio da se za bivšeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Većeslava Bergmana dostave podaci iz Porezne uprave o stjecanju imovine, kako bi se utvrdilo porijeklo njegove imovine, s obzirom da je u jednom mandatu s užom obitelji kupio oko milijun eura vrijedne nekretnine u Zagrebu.

Kako piše Slobodna Dalmacija, za korupciju u poslovima s informatičkom opremom Uskok uz Bergmana sumnjiči i bivšeg konzultanta za informatizaciju Vinka Kojundžića, koji je istodobno bio i vlasnik privatne informatičke tvrtke “Matičnjak” i savjetnik za informatizaciju HZZO-u, a Bergman mu je u svemu pomagao. Kojundžić odbacuje sve napise Slobodne Dalmacije i tvrdi da nikako nije mogao biti u sukobu interesa s obzirom da nikada nije imao ugovor sa HZZO-om

Kriminalistička obrada zbog korupcije u HZZO-u u mandatu bivšeg direktora Bergmana navodno traje još od kolovoza 2007. godine, kada je taj taj list prvi puta pisao o njihovoj poslovnoj sprezi. Dokaz toj sprezi, naveo je list, je prepiska između Kojundžića, Bergmana te američke centrale i londonske podružnice tvrtke “Prolifics” koja je godinama osiguravala HZZO-u i HZJZ-u softver “Panther”.

Pokušali zaobići tvrtku s licencom i uposliti tvrtku Kojundžićeve supruge?

Bergman i Kojundžić navodno su pokušali su zaobići tvrtku "Pardus", predstavnika "Prolificsa" u Hrvatskoj i preuzeti unosan posao "Prolificsa" na hrvatskom tržištu. Pisalo se da su informatičke poslove davali anonimnoj tvrtki "Docte" koja je navodno bila u vlasništvu Kojundžićeve supruge. Bergman je kazao da HZZO nije surađivao tada sa "Pardusom" zbog toga što je to bila tvrtka-kćer "Vivagrupe", koja je bila u sudskom sporu sa Zavodom.

U prvome dopisu iz 2006. godine Kojundžić se obraćao Daveu Lloydu, direktoru “Prolificsovog” predstavništva u Londonu, nudeći mu sastanak s Bergmanom na kojemu će mu “prenijeti posebnu poruku”.  Bergman je tvrdio da je predstavnike Prolificsa htio osobno upoznati sa nastalom situacijom obzirom da HZZO ne može bez licenci za programe koji su presudni za informatizaciju pa je samo htio postići zajedničko rješenje.

Kojundžić je sve demantirao i najavio tužbu, ustvrdivši da je informator za članak o HZZO-u Julijan Pajk, direktor "Vivagrupe".

Uskok provjerava imovinsku karticu

Tada se također pisalo i o Bergmanovoj imovini, pa je on naveo da je ispunio imovinsku karticu u kojoj je zapisana sva imovina koju su on i supruga i on stekli u 30 godina rada.

"Jedini stan koji je kupio za vrijeme mandata je stan na Vrhovcu 28 kupljen kreditom Privredne banke 2005. godine. Roditeljsku kuću na Vrhovcu 90 izgradili su roditelji gospodina Bergmana još 1958. godine. Stan u ulici Nad lipom koji je još u fazi izgradnje kupili su kćer gospodina Bergmana i zet kreditom Zagrebačke banke 2007. godine s rokom otplate od 35 godina, te je potpuno očito da naša stranka nema nikakve veze s predmetnom nekretninom", pisalo je u dopisu odvjetničkog ureda Većeslava Bergmana dostavljenom medijima.

Je li tada govorio istinu, kao i prije dva mjeseca kada je afera s nekretninama ponovno isplivala na površinu, pokušat će odgonetnuti Uskok.

A.B.
Foto: hlk.hr

Pročitajte više