Milinović kontra HZZO-a: Specijalisti moraju preporučivati bolovanja

NAPUTAK Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prema kojem liječnici specijalisti pacijentima ne smiju preporučiti bolovanje, izazvao je buru negodovanja, kako u javnosti tako i među liječnicima specijalistima.

Priopćenjem za medije danas je reagirao i ministar zdravstva Darko Milinović koji je također nezadovoljan naputkom HZZO-a. Ministar naime smatra da je sporni dopis "izazvao nepotrebne nejasnoće".

"Svakom pa tako i liječnicima specijalistima je jasno - ne da mogu - nego i moraju, ako je to u sklopu terapije, bolesniku preporučiti i mirovanje. No liječnik primarne zdravstvene zaštite odlučuje hoće li otvoriti bolovanje ili neće i koliko će ono trajati", priopćio je Milinović.

Ministar je rekao da se naputak HZZO-a neće povlačiti, jer za to nema potrebe, a istodobno naputak pojašnjava neke druge stvari vezane uz zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Na sporni naputak reagirali su i specijalisti koji ističu da im posao nikada nije ni bio vezan uz otvaranje ili zatvaranje bolesti pacijenata koji k njima dolaze. Zadatak im je da preporuče način liječenja, ističu specijalisti i zaključuju kako je za njih neprihvatljivi naputak rezultat pokušaja smanjenje stope bolovanja koja je u Hrvatskoj godina vrlo visoka.

R.I.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara