Pod posebnim nadzorom HNB-a Banka kovanica, Vaba, Karlovačka banka i Nava banka

NAKON što je HNB zbog nezakonitosti u poslovanju i krivotvorenja izvješća zabranila rad splitske Credo banke, pod pojačanim nadzorom su i još četiri banke.

No, iz HNB-a upozoravaju kako ta dva slučaja propasti Credo banke i posebnog nadzora nad četiri druge banke nisu povezani. HRT piše kako HNB posebno nadgleda Karlovačku banku, Nava banku, Banku kovanica i varaždinsku Vabu, jer je njihov jamstveni kapital tek malo iznad dopuštenog minimuma. Iz tih banaka su svojim klijentima poručili da nemaju razloga za zabrinutost.

Blizu su minimalne stope adekvatnosti kapitala od 12 posto

HNB je u svojem priopćenju napisao da za njih "sa stanovišta bankovnog nadzora" posebnu važnost ima pokazatelj adekvatnosti kapitala kojim banka jamči uredno izvršavanje svojih obveza. Objašnjavaju kako je u Hrvatskoj minimalna stopa adekvatnosti kapitala 12 posto, što je više od onoga u zemljama Europske unije.

Napominju da je taj pokazatelj posebno bitan za manje banke koje nisu dio velikih bankovnih sustava koji bi im mogli pomoći u slučaju poteškoća. "Stoga je i za superviziju središnje banke približavanje spomenute stope propisanom minimumu signal za oprez, pa i razlog da od uprave i nadzornog odbora takve banke traži dokapitalizaciju ulaganjem postojećih ili novih dioničara, pa eventualno i druge mjere za stabilno daljnje poslovanje", izvijestili su iz HNB-a objašnjavajući potrebu za dodatnim nadzorom ove četiri banke.

"Nadzirane banke nemaju veze sa Credo bankom"

"Pritom treba istaknuti da situacija u ovim bankama nipošto nije podudarna sa stanjem i razlozima koji su doveli do oduzimanja odobrenja za rad i pokretanja prisilne likvidacije Credo banke d.d. i prema pokazateljima adekvatnosti kapitala i u pogledu likvidnosti situacija u tim bankama je stabilna te se ni u kom pogledu ne može usporediti sa stanjem u banci kojoj je oduzeto odobrenje za rad", zaključuju iz HNB-a.

Pročitajte više