EBRD snizio ekonomsku prognozu za Hrvatsku: Kratkoročni izgledi za rast su vrlo slabi

EBRD snizio ekonomsku prognozu za Hrvatsku:  Kratkoročni izgledi za rast su vrlo slabi

Foto: Goran Mehkek / Cropix

EUROPSKA banka za obnovu i razvoj snizila je ionako vrlo nisku prognozu rasta za Hrvatsku. Dok je u srpnju prognozirala hrvatski gospodarski rast od 1,1 posto, sada su to korigirali na 0,5 posto u ovoj godini.

Da se nećemo bitno izvući iz situacije u kojoj se nalazimo nit sljedeće godine pokazuje činjenica da je EBRD snizio i prognozu za Hrvatsku u 2012. godini. Prema njihovim izračunima iz srpnja, sljedeće godine smo trebali rasti po stopi od 2,8 posto, no to su snizili gotovo za cijeli postotak na 1,9 posto.

"Pozitivna naznaka je realan ulazak u EU"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjetlo na kraju tunela" za Hrvatsku EBRD vidi tek kada uđemo u Europsku uniju sredinom 2013. godine. "Hrvatsko gospodarstvo se stabiliziralo, no kratkoročni izgledi za rast ostaju vrlo slabi. Ipak, pozitivna naznaka je realan izgled za članstvo u EU-u sredinom 2013", piše u priopćenju iz EBRD-a.

Europska banka za obnovu i razvoj je snizila prognoze ekonomskog rasta cijele naše regija koja obuhvaća 29 zemalja. Dok su u srpnju tvrdili da će regija rasti za 4,8 posto, sada kažu da će to biti samo 4,5 posto. Oporavak regiji ne dolazi niti sljedeće godine kada bi trebali rasti 3,2 posto, dok je još u srpnju očekivani rast bio 4,4 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara