Podaci o mogućem udaru asteroida u javnost odlaze prerano

NAJAVE sudnjeg dana potaknute predviđanjima o sudaru Zemlje s asteroidom postale su razmjerno česta pojava koja izaziva globalnu paniku, ali na sreću uvijek ispadne da su astronomi od "muhe napravili slona", a mediji dodatno napuhali takve vijesti.

Ta zanimljiva pojava početkom trećeg tisućljeća razvija se na sljedeći način:

Prvoga dana mediji objave vijest da neki asteroid juri prema Zemlji i da bi se mogao sudariti s njom.

Drugoga se dana javljaju strah i panika i govori se o sudnjem danu.

Trećega dana novi podaci pokazuju da će nas asteroid zaobići u širokom luku.

To se toliko često događa da bi astronomi, "čuvari" koji prate kretanje asteroida, već morali naučiti priču o "dječaku koji je vikao: ide vuk".

Mnogi za taj problem optužuju sustav preranog upozoravanja koji se temelji na takozvanoj Torinskoj ljestvici.

U skladu s njim, javnost se upozorava na rizik i procjenjuje se težina sudara po indeksu od nula (nema rizika) do 10 (siguran jak sudar koji će izazvati globalne klimatske promjene nalik onima koje su izbrisale dinosaure s lica Zemlje).

"Problem je u tome što javnost prerano dobiva podatke o novim otkrićima. Oni ne znače ništa", tvrdi britanski astronom Benny Peiser koji vodi CCNet - mrežu podataka o mogućim prijetnjama asteroida.

"Dat ću vam analogiju: biblijski je potop počeo s kišom, znači ako počne padati kiša postoji vjerojatnost da bi to mogao biti početak idućeg potopa takvih razmjera", kaže Peiser.

"I tako vi obavijestite novinare ili javnost kako bi ih upozorili. No, nakon nekoliko dana kiša stane i shvatite da potopa neće biti".

Pročitajte više