Podgorica: Đukanović neće podnijeti ostavku

PREDSJEDNIK crnogorske vlade Milo Đukanović, suočen s optužbama da je umiješan u krijumčarenje cigareta u Italiju, izjavio je u srijedu da neće podnijeti ostavku te da ubrzo ne može biti parlamentarnih izbora.

"Ne pomišljam na ostavku, jer se radi o neutemeljenim aferama, kojima se ne može nanijeti šteta Crnoj Gori", kazao je Đukanović u srijedu na redovitoj konferenciji za novinare.

Crnogorski premijer je optužio oporbu da pokušava iskoristiti ili stvoriti neku aferu, kako bi u njoj pronašla svoju novu izbornu šansu, ali im je poručio da "uskoro ne može biti parlamentarnih izbora".

Navode tužilaštva iz talijanskog Napulja, koji spominju njegovo ime kao jednog od aktera krijumčarenja cigareta u Italiju, nazvao je starom pričom, neistinitom kao i sve prethodne.

"Nije u pitanju šverc, već poslovi tranzita koji su obavljani u skladu sa zakonima Crne Gore i tadašnje države, Savezne Republike Jugoslavije, a koji se odnose, prije svega na carinski zakon", rekao je Đukanović.

"Tranzitni poslovi su uobičajeni za sve države koje imaju sličan geografski položaj kao Crna Gora. Sa stajališta Crne Gore i njenih zakona obavljan zakonito", rekao je.

Objasnio je da je da bilo poznato porijeklo robe i vlasnici, a roba je bila dopremana u luku Bar iz europskih luka s urednom dokumentacijom, odakle je također otpremana s urednim dokumentima.

"Crna Gora se bavila samo poslovima špedicije i skladištenja", rekao je crnogorski premijer te podsjetio da je "u nekoliko navrata pisao visokim europskim zvaničnicima i američkoj administraciji i pozvao ih da se u Crnoj Gori otvori regionalna kancelarija za borbu protiv organiziranog kriminala".

"Visoki dužnosnik Europske unije Javier Solana, obaviješten je da dio robe iz Crne Gore upućuje na sivo tržište Italije. Uputio sam ponudu da pokušamo pomoći Italiji da spriječi te poslove. Takve ponude ostajale su bez odgovora, kazao je Đukanović.

Pročitajte više