Podignuta prijava protiv trojice četnika, u ratu su pobili civile kod Gline

Foto: Hina

POLICIJA je podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv trojice pripadnika Teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjenog u prvoj polovici studenoga 1991. godine u mjestu Gornja Bučica na glinskom području.

Kako je na konferenciji za novinare priopćio načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Luka Pešut, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da tada 29-godišnjak, kao zapovjednik voda minobacača u TO Gline, imajući stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svoje postrojbe, nije poduzeo sve radnje kako bi spriječio napad na ljudske živote i imovinu.

Ubijanje civila

Trojica pripadnika njegove postrojbe, tada svi 41-godišnjaci, te drugi, nepoznati pripadnici te jedinice, iz dvorišta i dvije obiteljske kuće u Gornjoj Bučici izveli su četvero civila, oca i sina u dobi od 20 i 50 godina, te dvije žene u dobi od 62 i 70 godina. Civile su odveli do staroga napuštenog rova na obližnjoj livadi gdje su ih hitcima iz vatrenog oružja usmrtili, a zatim iz dvorišta jednog od ubijenih ukrali traktor i drugu poljoprivrednu mehanizaciju.

Tijela ubijenih, oca i sina, Branka (20) i Stjepana Rožankovića (50) te njihovih susjeda, Mare Rožanković (62) i Jane Dobrinić (80), ekshumirana su 1997. godine iz masovne grobnice u Gornjoj Bučici. Tijelima kaznenog progona RH, dodao je načelnik Pešut, trojica osumnjičenih, danas 56-godišnjak i dvojica 68-godišnjaka, su nedostupni, dok je četvrti osumnjičeni u međuvremenu umro. 

Krađa traktora

Motiv za spomenuto kazneno djelo ratnog zločina je, kako je ustvrdio voditelj Službe krim policije Igor Pasanac, koristoljublje, krađa traktora i mehanizacije od oca i sina, dok su dvije susjede ubijene kao svjedokinje zločina. Protiv osumnjičenih je raspisana međunarodna tjeralica.

Pasanac je spomenuo kako se sličan zločin dogodio i u Petrinji, pa je 28. rujna ove godine podignuta optužnica protiv dvojice pripadnika specijalne policije tzv. SAO Krajine, koji su usmrtili dvije osobe zbog otuđenja imovine.

Na pitanje novinara ima li dinamika kriminalističkih istraživanja, te podnošenje prijava i podizanje optužnica veze s najavljenim prosvjedima u Vukovaru, dužnosnici PU sisačko-moslavačke to su odlučno demantirali. 

Spomenuli su kako je riječ o složenim slučajevima ratnih zločina koji zahtijevaju sustavni i kontinuirani rad u suradnji s DORH-om, a prijave i optužnice je moguće je podignuti tek kada se prikupi dovoljna količina dokaza za pojedino kazneno djelo.

Pročitajte više