Podignuta tužba protiv psihologa koji su osmislili tehnike mučenja za CIA-u

Screenshot: Guardian/YouTube

PREŽIVJELI iz programa koje je nakon 11. rujna provodila CIA podigli su tužbu protiv dvojice psihologa zaslužnih za osmišljavanje tehnika mučenja.

Psiholozi James Mitchell i Bruce Jessen će odgovarati za svoju ulogu u dizajniranju tehnika koje simuliraju utapanje, uskraćuju san i hranu, podrazumijevaju lažiranje smaknuća ili penetraciju anusa pod izlikom hranjenja i hidratacije o čemu je prošle godine, nakon dugogodišnjih zadrški, izvijestio američki Senat. 

> "Rektalno hranjenje i hidratacija" u izvješću o brutalnim tehnikama ispitivanja CIA-e

Tužbu je danas na federalnom sudu u Washingtonu u ime preživjelih, Suleimana Abdullaha Salima i Mohameda Ahmeda Ben Souda, kao i u ime Gula Rahmana koji je ostavljen da se smrzne do smrti u tajnom zatvoru CIA-a u Afganistanu predala Američka unija za civilne slobode (ACLU). Tužitelji traže isplatu odštete u iznosu od najmanje 75.000 dolara.

Tužba program mučenja naziva "združenim kriminalnim poduhvatom" i "ratnim zločinom" u kojem su sudjelovali Mitchell i Jessen u zamjenu za financijsku dobit.

Da se povijest ne bi ponovila

ACLU se nada da će postupak prekinuti trend u kojem vlasti i CIA priznaju zločine, ali ne dopuštaju da netko za njih odgovora.

"Ovaj je postupak o tome da se osigura da ljudi iza programa mučenja budu kažnjeni kako se povijest ne bi ponovila," rekao je Steven Watt, jedan od odvjetnika ACLU-a koji zastupa bivše zatočenike, za Guardian.


"Nekažnjavanje mučenja šalje opasnu poruku američkim i stranim dužnosnicima da neće biti posljedica za buduće zlostavljanje. Ova je tužba drugačija od prijašnjih jer javni vladini dokumenti sada pružaju iscrpne detalje o programu mučenja CIA-a, oni identificiraju ljude koji su mučeni i kako se to dogodilo. Vlada je dugo zlorabila privilegiju 'državne tajne" da bi spriječila postupke protiv odgovornih, ali danas je apsurdno tvrditi da mučenje naših klijenata predstavlja državnu tajnu."

Između ostalog, tužba tvrdi da je jedan od oštećenih zbog mučenja pokušao samoubojstvo, dok je drugi proveo više od mjesec dana gol i bio podvrgnut "simuliranom utapanju".

Nakon pet godina mučenja pušten bez podizanja optužnice

Salim, ribar iz Tanzanije koji se našao na meti CIA-e, u razgovoru za Guardian pripovijeda da su sjećanja na zlostavljanje koje je pretrpio sastavni dio njegova života. On je pet godina bio u rukama CIA-e i američke vojske da bi ga u kolovozu 2008. godine pustili na slobodu uz dopis da je ustanovljeno kako on ne predstavlja prijetnju SAD-u.

"Ne možete spavati, jesti, mirisati," rekao je Salim opisujući kako su ga pripadnici CIA-e lancima vezali u toliko neprirodan i nelagodan položaj da nije mogao spavati. Poput drugih zatočenika, on je redovno trpio tuširanje ledenom vodom, nakon čega bi ga umatali u jednako hladnu plastičnu plahtu. Prema tužbi, on je dugo skrivao lijekove za bolove koje su mu davali da bi skupio količinu dovoljnu za, kako se pokazalo, neuspješan pokušaj samoubojstva.

"Flashback (iznenadno sjećanje) dolazi u bilo kom trenutku, toliko često da me izluđuje," rekao je Salim.

Direktna odgovornost

Drugi oštećeni, Ben Soud, koji danas živi u Libiji, kaže da je boravio u tajnom zatvoru u Afganistanu gdje mu je kroz duže vremensko razdoblje dozvoljeno da "spava samo nekoliko minuta" zbog bolnih i stresnih tjelesnih pozicija, konstantnog puštanje glasne glazbe i udaraca stražara o vrata ćelije u razmaku do sat vremena. Prema izvješću Senata, Saud je morao gol paradirati "po petnaest minuta svakih pola sata tijekom cijele noći i ranih jutarnjih sati".

Tužba navodi i da je on iskusio oblik "simuliranog utapanja", iako je CIA tu vrstu mučenja priznala samo u slučaju zatočenika Abu Zubaydaha, Khalida Shaikha Mohammeda i Abdula al-Rahima al-Nashirija.

> Priznanja iznuđena mučenjem sprječavaju suđenja za 11. rujan

Tužitelji ne tvrde da su Mitchell i Jessen bili prisutni tijekom mučenja oštećenih, ali traži njihovu odgovornost za osmišljavanje tehnika koje je implementirala CIA. "Optuženi su direktno odgovorni jer su dizajnirali, razvili i implementirali program za CIA-u sa svrhom nanošenja fizičke i mentalne boli, izazivanja patnje oštećenih."

Pročitajte više