Podignute optužnice protiv Giovanellija, Božića i Peronje za pljačku Jadroplova

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu danas je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv Nikše Giovanellija (1951.) i Ratka Božića (1953.), obojica iz Splita te Fabijana Peronje (1952.) iz Jelse na otoku Hvaru za pljačku "Jadroplova".

Nikša Giovanelli i Ratko Božić optuženi su da su zaključili menadžerski ugovor po kojem je Božić postao tehnički direktor "Jadroplova" iako je Giovanelli kao direktor Jadroplova znao da nema potrebe za tim, jer je sve kadrovske i tehničke poslove "Jadroplov" bez ikakve naknade ustupio privatnoj tvrtki upravo Ratka Božića Split-Ship menagement.

Spornim ugovorom je određeno da Ratko Božić prima mjesečnu plaću od 35.000 američkih dolara te koristi i druge pogodnosti koje imaju direktori u "Jadroplovu", a pored ostalog i pravo na menadžersku otpremninu. Božić je samo za otpremninu ostvario imovinsku korist od 329 tisuća kuna, a temeljem neosnovano mu isplaćenih plaća dodatnu imovinsku korist u iznosu od 75 tisuća američkih dolara.

Stavlja im se na teret i da je Giovanelli kao direktor 1994. Božiću kao vlasniku i direktoru tvrtke Split-Ship menagement, a u to doba je bio i tehnički direktor "Jadroplova", zaključio ugovor o trajnom obavljanju usluga menađmenta flote čime je "Jadroplov" oštećen za najmanje 120 tisuća američkih dolara. Nikša Giovanelli je sklopio taj štetni ugovor na štetu "Jadroplova", a Ratko Božić ga na to potaknuo.

Nikši Giovanelliju i Fabijanu Peronji se pak stavlja na teret da je krajem 1995. Giovanelli donio odluku da se Fabijanu Peronji isplaćuje novčana naknada kao članu Nadzornog odbora "Jadroplova", iako Peronja nije bio član Nadzornog odbora. Time je Peronji od prosinca 1995. do ožujka 1999. ukupno isplaćeno preko 316 tisuća kuna što predstavlja protupravno stečenu imovinsku korist.

Uz to Giovanelliju se stavlja na teret da je u svibnju 1995. zaključio ugovor o leasingu s Kompas Hertz rent-a-carom iz Rijeke kojim je ta tvrtka Jadroplovu dao u leasing 17 osobnih vozila, a Jadroplov je za trogodišnje korištenje tih vozila Kompas Hertzu isplatio preko 941 tisuću DEM iako je tadašnja stvarna tržišna vrijednost tih vozila iznosila maksimalno 350 tisuća DEM čime je "Jadroplovu" nanesena šteta od preko 391 tisuće DEM.



(Hina) xmerc yln

Pročitajte više