Podignute optužnice za paljenje vikendice Radovana Ortynskog

Foto: Vatrogasci Supetar/FaH

USKOK je danas podigao optužnice protiv sedam osoba koje se tereti da su podmetnule požar u vikendici bivšeg državnog odvjetnika Radovana Ortynskog u Postirama na Braču u travnju 2017. godine.

Čepinska skupina

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv sedmero hrvatskih državljana D. B. (1970.), M. B. (1966.), J. H. (1987.), M. T. (1978.), I. J. (1966.), Z. I. (1970.), R. F. (1989.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u dovođenju u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, poticanja na dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja", stoji u priopćenju USKOK-a.

Iako u priopćenju stoje inicijali, prvooptuženi je Dragan Baković, zvani Bambur, iz Čepina, a navodno je riječ o osobi koja je na čelu organizirane skupine koja se nazivala "Čepinska mafija" odnosno "Čepinska skupina". Tu se skupinu još od sredine devedesetih godina sumnjiči za niz nezakonitih radnji te su bili predmetom istrage policije zbog iznude, lihvarenja, prijetnje ubojstvom, nanošenja teških ozljeda. Baković je proveo i tri godine u zatvoru nakon što je osuđen za nanošenje teških ozljeda vlasniku jednog osječkog narodnjačkog kluba. Bambur i njegova skupina uhićeni su još polovicom prošle godine.

Teške tjelesne ozljede

U priopćenju USKOK-a ne navode se motivi napada na imovinu bivšeg glavnog državnog odvjetnika, već su objavljeni neki detalji samog djela.

"Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od siječnja 2017. godine do svibnja 2018. godine, na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, u zajedničko djelovanje povezao II. okr., III. okr., IV. okr. i najmanje još jednog NN počinitelja radi zapaljenja vikend kuće u vlasništvu Radovana Ortynskog u Postirama na otoku Braču. U cilju realizacije navedenog plana, I. okr. je s II. okr. dogovorio da zajedno s najmanje još jednim NN počiniteljem izvrše zapaljenje predmetne vikend kuće te da III. okr. otputuje s II. okr. na otok Brač i bude s njim cijelo vrijeme tijekom izvršenja planiranog kaznenog djela kako bi se na taj način II. okr., nakon izvršenja planiranog kaznenog djela, što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje udaljio s otoka Brača, a da IV. okr. bude osoba putem koje će se I. okr. izvijestiti o izvršenju planiranog kaznenog djela. Sukladno dogovoru, drugookrivljenik i najmanje još jedan NN počinitelj su u večernjim satima 1. travnja 2017. izvršili zapaljenje vikend kuće Radovana Ortynskog, na kojoj je nastala šteta u iznosu od preko 200.000,00 kuna. S obzirom na to da je prilikom izvršenja kaznenog djela došlo do eksplozije i požara, kojom prilikom je II. okr. zadobio teške tjelesne ozljede u vidu opeklina, u cilju evakuiranja teško ozlijeđenog II. okr. s otoka Brača i njegovog daljnjeg prebacivanja s područja Hrvatske na područje Bosne i Hercegovine te organizacije njegovog skrivanja, boravka i liječenja na području Bosne i Hercegovine, I. okr. je u zajedničko djelovanje povezao V. okr., VI. okr. i VII. okr. koji su, sukladno dobivenim zadacima, zajedno s III. okr. i IV. okr. sudjelovali u evakuiranju i skrivanju II. okr., kao i u financiranju njegovog liječenja i skrivanja u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj."

Četvorica se već nalaze u istražnom zatvoru, a USKOK je danas zatražio produljenje zatvora.

Pročitajte više