Podjela imovine bivše Jugoslavije

NA DVODNEVNOM sastanku zemalja nasljednica imovine bivše SFRJ, održanom iza zatvorenih vrata u Ljubljani, odbori predstavnika Hrvatske, Srbije i Crne Gore (koji su potpisali dogovor o sukcesiji dok su još bili Jugoslavija), Makedonije, BiH i Slovenije raspravljali su o daljnjoj raspodjeli imovine bivše države, izvještavaju strani mediji.

2002. godine je u Beču parafiran Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ. On regulira podjelu pokretne i nepokretne imovine u tuzemstvu i inozemstvu, financijskih sredstava, arhivske građe, mirovine stečene u saveznim institucijama, ostalih prava i interesa poput intelektualnog vlasništva, te stečenih prava.

Na sastanku je dogovoreno je da će se predaja rezidencija diplomata bivše SFRJ u inozemstvu zaključiti najkasnije do kraja lipnja ove godine, a zgrade u kojima su djelovala jugoslavenska veleposlanstva i konzulati predale novim vlasnicima do kraja godine.

Ukupno se na države nasljednice dijeli oko sto zgrada veleposlanstava, konzulata i rezidencija bivše zajedničke države. Slovenija je već preuzela svoju kvotu.

Zasad će svaka država dobiti po jednu zgradu iz nasljedstva bivše diplomacije, a nakon utvrđivanja vrijednosti ostatka objekata, podjela će se izvršiti po ključu: BiH 15 posto, Hrvatska 23,5 posto, Makedonija 8 posto, Slovenija 14 posto i Jugoslavija (koja se tada sastojala od Srbije i Crne Gore) 39,5 posto. Hrvatskoj je pripala zgrada veleposlanstva u Parizu.

Sljedeći sastanak odbora održat će se u Beogradu 15. i 16. svibnja ove godine. Nakon podjele imovine, raspravljat će se o podjeli oko milijardu dolara raspoloživih deviznih rezervi SFRJ.

Pročitajte više