Podmorske brane branit će Veneciju od visoke vode

Talijanski premijer Silvio Berlusconi otvorit će 29. travnja radove na izgradnji podmorskih brana ispred Venecija koje bi trebale braniti grad od visoke vode, plime koja preplavljuje Trg svetog Marka i ostale ulice, objavio je danas list "Corriere della Sera".

Prihvaćanjem posljednjih jedanaest zahtjeva na plan Mose, kako je nazvan podmorski sustav pokretnih brana, prevladane su posljednje prepreke za početak radova, pa je odmah utvrđen i datum postavljanja "kamena temeljca". Na grebenu pred ulazak u luku Malamocco, Berlusconi će otvoriti radove na izradi projekta nakon 37 godina rasprava. Brane, njih 78, dužine od 18 do 28 metara, bit će postavljene na podmorskom dnu i podizat će se prilikom svake najave dolaska plime, kako bi razina mora u venecijanskim kanalima ostala ista.

Radovi će trajati 8 godina i koštat će 6 milijardi eura. Radit će oko tisuću radnika i od 2010. godine, za kada se predviđa završetak postavljanja brane, Venecija bi trebala biti spašena od poplava. U posljednjem stoljeću razina mora u Veneciji je povećana za 23 cm i postojala je opasnost od daljnjeg propadanja toga izuzetnog grada.

(Hina) st sb

Pročitajte više