Pododbor za ljudska prava: POA neprofesionalno postupala prema H. Puljiz

SABORSKI Pododbor za ljudska prava danas je utvrdio da postoji opravdana sumnja da su agenti Protuobavještajne agencije (POA) prilikom ispitivanja novinarke Helene Puljiz postupali neprofesionalno.

"Konstatirali smo kako postoji opravdana sumnja da su agenti odradili posao neprofesionalno", izjavila je novinarima predsjednica Pododbora Doroteja Pešić-Bukovac nakon zatvorene sjednice.

Najavila je da će Pododbor sastaviti zaključke na temelju današnjeg saslušanja Helene Puljiz te ih uputiti matičnom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji bi, po riječima predsjednika Odbora Furija Radina, o njima mogao raspravljati idući tjedan i donijeti odgovarajuću odluku.

Puljiz je novinarima izjavila da se odazvala pozivu Pododbora jer se, kaže, nada da u Hrvatskom saboru postoje tijela koja će joj pomoći da zaštiti svoja Ustavom zajamčena prava i slobode, ali i slobodu medija u Hrvatskoj.

Ponovila je ranije tvrdnje da ničim nije ugrozila nacionalnu sigurnost. "Ne pristajem da me se tretira kao državnog neprijatelja, jer država koja novinare tretira kao neprijatelje nije prijatelj svojih građana", dodala je novinarka.

Zahvalila je građanima koji su joj proteklih dana pružali potporu, a posebno Hrvatskom novinarskom društvu (HND), Sindikatu novinara, HHO-u, udruzi B.a.b.e. te Pen-Centru Hrvatska.

Zadovoljstvo temeljitom i sadržajnom raspravom na Odboru, uz Pešić-Bukovac i Radina, izrazio je i predsjednik HND-a Dragutin Lučić Luce, koji vjeruje da bi završetak slučaja Puljiz mogao imati za novinarsku struku povoljan ishod.

"Novinari bi prvi put, ne od postojanja hrvatske države, nego od kada postoje ovi prostori, mogli dobiti moralnu satisfakciju u relaciji spram moćnih instrumenata države", rekao je.

To bi, dodaje, bilo dobro ne samo za novinare, već i za sve građane, jer se, tvrdi, na mjestu Helene Puljiz mogla naći neuka osoba koja ne bi znala za kojim obrambenim mehanizmima posegnuti.

Lučić je izvijestio da je HND o tom slučaju obavijestio Europsku i Svjetsku novinarsku federaciju, od kojih još nije zatražio pomoć, ali, ističe, to može učiniti u svakom trenutku.

"Bolje je da stvari riješimo ovdje, u Hrvatskoj, nego da se cijeli slučaj internacionalizira. No, to više nije u rukama HND-a", dodao je.

Upitan kako očekuje da će se dalje rješavati taj slučaj, Lučić je rekao da bi "na još neka pitanja" trebali odgovoriti Vijeće za civilni nadzor tajnih službi i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a najavio je da bi svoj sud o tome idućih dana trebao dati i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte više