Podolnjak: Razmišljamo o vladi u kojoj bi bili HDZ, SDP i MOST

Screenshot: HRT

NA PITANJE voditeljice emisije HRT-a "Hrvatska uživo" traži li MOST mjesto premijera, a koje je potaknuto različitim izjavama iz Mosta, Robert Podolnjak je rekao kako su bitne dvije stvari.

> Petrov prvi put o budućem premijeru: Definitivno nećemo podržati ni Milanovića, ni Karamarka

> Petrina: Jedino trajno rješenje je Vlada nacionalnog jedinstva

"Prva stvar je reformski paket i rokovi njegove provedbe s čime ćemo javno izaći kad to definiramo. Drugo je stvar kako provesti te reforme i kakva bi to Vlada mogla biti koja će zajamčiti provođenje reformi", rekao je Podolnjak iz Mosta. "Možda bi to mogla biti manjinska vlada koju bi kontrolirao Sabor i imala bi stalno giljotinu nad glavom. Druga je šira vlada koja bi jamčila provođenje, između ostalog, i teritorijalnih reformi", smatra.

Na inzistiranje voditeljice kakva je to šira Vlada i od koga je sastavljena, Podolnjak je rekao kako bi reforme mogla provesti vlada u kojoj bi bili HDZ, SDP i Most.

"Ne želimo birati između dvije opcije i u toj situaciji bi kao jedan most mogli povezati te dvije opcije. Ako izjavljuju oba bloka da su spremni provesti reforme, zašto ne bismo bili svi zajedno u Vladu i proveli ih. Most nudi koaliciju jednima i drugima - vladu nacionalnog jedinstva. Bilo bi nam vrlo drago kad bismo okupili što širi spektar. To je mišljenje koje se pojavilo u Mostu jer bi suprotno moglo voditi u jake podjele, a tome nismo skloni", kazao je Podolnjak.

U vladi HDZ-Most-SDP smatra da bi trebalo biti i stručnjaka koji nisu vezani niti za jednu opciju. A "dirigent", kako je nazvan budući premijer, morao bi biti neutralan. Ne mora biti niti iz Mosta. Možda neki vrlo istaknuti stručnjak koji ima stručni legitimitet, dodao je.
 

Pročitajte više