Podrute: Godišnjica pogibije europskih promatrača

U Podrutama, mjestu u blizini Novoga Marofa, danas je obilježeno 13 godina od pogibije petorice članova Promatračke misije EZa koji su stradali u helikopteru raketiranom iz MiGa JNA. L

"Članovi Promatračke misije Europske zajednice koji su poginuli 7. siječnja 1992. u helikopteru blizu Podruta ugradili su svoje živote u put neovisnosti Hrvatske i njezine danas zrele demokracije kao čimbenika stabilnosti na ovom prostoru i zemlje budućnosti", rekao je na komemoraciji zamjenik ministra vanjskih poslova Tomislav Vidošević. Podsjetio je da je tjedan dana nakon njihove pogibije Hrvatska međunarodno priznata.

"Danas ponovno živimo u povijesnom trenutku pripremajući se za pregovore za punopravno članstvo u EU", rekao je Vidošević na mjestu pogibije europskih promatrača ističući kako je ponosan što lokalne vlasti vode računa o održavanju tradicije obilježavanja pogibije .

7. siječnja 1992. u mirovnoj misiji smrtno su stradali članovi promatračke misije EZ-a -Talijani: pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci, te francuski natporučnik Jean- Loup Eychenne.

Na njihovu pogibiju podsjetili su u svojim govorima i francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francois Saint- Paul, predstavnik Promatračke misije Roland van Santvoord, izaslanik talijanskog veleposlanstva u Zagrebu kapetan bojnog broda Giorgio Guiduzzi, zapovjednik pukovnije Riegel brigadir Miana, te Agnese Ugues, gradonačelnica talijanskog grada Sangana.

Oni su zahvalili svima koji su došli odati počast poginulim promatračima- predstavnicima lokalne vlasti i brojnom lokalnom stanovništvu. Zajedno s rodbinom poginulih i predstavnicima lokalnih vlasti položili su i vijence pokraj kapelice, koja je na mjestu pogibije izgrađena prije jednog desetljeća zaslugom domaćih ljudi, hrvatskih vlasti i promatračke misije EZ-a. Kapelicu je posvetio tadašnji papinski nuncij u Hrvatskoj msgr Giulio Einaudi. Predstavnik županije Veneto dr. Lucio Pasqualetto položio je plaketu u znak sjećanja na preminule.

Nakon komemoracije u obližnjoj crvi Kraljice mira služena je misa tijekom koje je župnik župe Mađarevo Zdravko Tuba krstio Tomasa Enza, unuka poginulog Enza Venturinia. Osmomjesečni Tomas Enzo sin je Venturinijeve kćeri Isabelle i Roberta Maniera.

(Hina) xmzag

Pročitajte više