Podzemni hodnici ispod piramida u Visokom stariji od pet tisuća godina

JEDAN od vodećih svjetskih laboratorija za radiokarbonsko utvrđivanje starosti sa Instituta za fiziku Tehnološkog sveučilišta iz Gliwica (Poljska), analizirao je uzorke stalaktita i stalagmita iz podzemnog tunelskog kompleksa Ravne iz Visokog.

Udruga "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" je otkrila 2005. da se ispod piramida u Visokom nalazi podzemna mreža sa desetinama bočnih prolaza. Nekoliko stotina metara tunelskog pravca koji vodi prema "Bosanskoj piramidi Sunca" je očišćeno i podgrađeno za posjete turista. U bočnim prolazima su otkriveni stalaktiti i stalagmiti čiji su uzorci poslani na analizu u poljski laboratorij. Stalagmit se formirao u kolapsiranom dijelu tavanice tunela što znači da je starost tunela daleko veća od starosti stalagmita.

Prof. Dr. Anna Pazdur je potpisala izvještaj laboratorija u Poljskoj u kome se ističe da je starost stalagmita 5.080 godina (+/- 75 godina). Na ovaj način tunelski kompleks u Visokom daleko premašuje po starosti ostale kulture na tlu BiH iz prošlosti: srednjovjekovnu bosansku državu (za 800 godina), antički Rim (za 2.000 godina), antičku Grčku (za 2.500 godina), ilirska plemena (za 2.800 godina) i butmirsku kulturu (za 4.600 godina). Starost od više od pet tisuća godina je minimalna starost tunela.

I.M.
Foto: PiramidaSunca.ba

Pročitajte više