POGAČNIK: EEZ NE MOŽE BITI PROGLAŠEN U PODRUČJU MORSKOG KORIDORA

Ako se Hrvatska i odluči na proglašenje isključive ekonomske zone (EEZ) na istočnom dijelu Jadrana, onda iz te zone mora biti isključen tzv. "morski dimnjak", odnosno koridor iz parafiranog dokumenta RačanDrnovšek iz 2001. godine, ustvrdio je u četvrtak za slovenski radio dr. Miha Pogačnik, profesor međunarodnog prava na ljubljanskom Pravnom fakultetu i vanjski suradnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

"Proglašenje takve zone po mojem mišljenju u području tzv. morskog dimnjaka ne dolazi u obzir jer su se obje strane sporazumom Račan-Drnovšek odrekle da u tom području uspostave isključivu ekonomsku zonu", rekao je Pogačnik.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je na svojim web-stranicama potvrdilo da je u srijedu od hrvatskog ministarstva vanjskih poslova dobilo pojašnjenje na svoju notu od ponedjeljka u vezi s najavom proglašenja EEZ-a na istočnom Jadranu, te da pojašnjenje sadržava i jamstvo da će Hrvatska sve aktivnosti u vezi zaštite i iskorištavanja Jadranskog mora voditi u dogovoru sa susjednim zemljama.

Kako je, komentirajući spomenutu notu, za slovenski radio rekao profesor Pomorskog fakulteta u Portorožu dr. Marko Pavliha, inače stručnjak za pravo mora, Hrvatska će vjerojatno tražiti rješenja u okviru sporazumnih rješenja, a Slovenija bi, kao zemlja u "nepovoljnom geografskom položaju", imala pravo na iskorištavanje dijela morskih bogatstava i organizama u hrvatskom dijelu Jadranskog mora, odnosno u EEZ-u.

No, upozorava Pavliha, problem bi mogao biti ako bi Hrvatska odricala Sloveniji to pravo s argumentacijom da je njezina privreda vrlo ovisna od gospodarskog upravljanja Jadranom, pa bi to onda značilo da slovenski ribari u EEZ-u uopće ne bi mogli loviti.

(Hina) fl nab

Pročitajte više