Pogačnik: Slovenija ne pristaje na politički dijalog

SLOVENIJA neće pristati na politički dijalog o proširenju hrvatske jurisdikcije u Jadranu jer bi se time "derogirao parafirani sporazum Drnovšek-Račan" te stoga prihvaća samo ekspertne razgovore o ekološkoj i ribolovnoj zaštiti, izjavio je pravni savjetnik slovenskog MVP-a prof. Miha Pogačnik.

"Slovenija neće pristati na politički dijalog o pitanjima proširenja hrvatske jurisdikcije u Jadranskom moru i ostaje na pozicijama da bi takav jednostrani potez prejudicirao granicu na moru, te da sva ostala pitanja na Jadranu treba rješavati multilateralno", izjavio je za današnju mariborsku "Večer" Miha Pogačnik, profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Ljubljani i savjetnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Pogačnik je na sastanku slovenske i hrvatske delegacije u utorak u Šmarješkim toplicama u slovensko izaslanstvo bio uključen kao stručnjak za pravna pitanja.

"Hrvatski predstavnici sada govore o proširenju jurisdikcije, no nije jasno za što se zapravo zauzimaju jer u svom pomorskom zakoniku imaju pojam gospodarski pojas, a pozivaju se na konvencije UN-a. Zato nema sumnje da namjeravaju proglasiti isključivu ekonomsku zonu (EEZ)", rekao je Pogačnik.

Na pitanje bi li se Slovenija protivila ako Hrvatska proglasi ribolovnu ili ekološku zonu, Pogačnik je naglasio kako je za Sloveniju "načelno neprihvatljivo bilo kakvo jednostrano hrvatsko proširenje jurisdikcije na Jadranu".

"Osnova za takvu tvrdnju je činjenica da još uvijek nemamo pravna rješenja za bočno razgraničenje na moru, odnosno ona nisu pravno formalizirana i potvrđena", rekao je u razgovoru Pogačnik.

Na pitanje hoće li Slovenija odgovoriti na ponudu Hrvatske da se o pitanjima Jadranskog mora nastave bilateralni razgovori koji bi se, za razliku od onih u Šmarješkim toplicama, odvijali na višoj, političkoj razini, Pogačnik je rekao da je to ovisno o potezima Zagreba.

Pristajanjem na političke pregovore derogirao bi se parafirani sporazum Drnovšek-Račan pa Slovenija pristaje samo na ekspertne bilateralne i multilateralne razgovore o ekološkoj i ribolovnoj zoni, dodao je.

"Slovenija očekuje da se Hrvatska suzdrži od jednostranih poteza. Na sastanku pravnih eksperata u Šmarješkim toplicama, Hrvatska je predstavila svoja stajališta, što samo po sebi ne znači da će doći do novih susreta. A, pogotovo je jasno da nećemo pristati da se o tim stvarima pregovara", rekao je za "Večer" Pogačnik.

Mariborska "Večer" u svom broju od četvrtka navodi također da je predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jelko Kacin izjavio da nije dobio poziv svog hrvatskog kolege Zdravka Tomca za sastanak na kojemu bi parlamentarni odbori pokušali smiriti političke odnose. Tomac je takav poziv, navodi Kacin, zapravo njemu osobno uputio u jednoj televizijskoj emisiji, na što mu je Kacin odgovorio da se tim pitanjima moraju baviti vlade.

Pročitajte više