Poginuli Josip je prije godinu dana postao otac. Prijatelj: Bio je legenda

Foto: HINA, MORH

HRVATSKI vojnik ranjen u napadu u Afganistanu preminuo je od težine ozljeda koje je zadobio kada se u vozilo s hrvatskim vojnicima zabio bombaš samoubojica. 

Prije godinu dana je dobio bebu

Preminuo je 27-godišnji Josip Briški, pripadnik specijalnih snaga Hrvatske vojske koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga. Još su dva hrvatska vojnika teško ozlijeđena, no nisu u životnoj opasnosti.

Josip Briški godinama je u vojnom sustavu, a ovo mu je bila prva misija u Afganistanu. 

Bio je suprug i otac, imao je malu bebu, sina starog godinu dana. Sa suprugom i sinčićem živio je u obiteljskoj kući u Sesvetama. 

"Bio je legenda"

Cijeli dan u kuću u Sesvetama pristižu kolege vojnici, a tamo je bio i ministar Damir Krstičević, pa se u ulici može vidjeti više vojnih vozila.

Ispred kuće je parkirano i vozilo hitne pomoći Hrvatske vojske. 

"Bio je legenda", kratko nam je rekao Josipov prijatelj.

Razgovarali smo i s Josipovim kolegom u služenju dragovoljnog vojnog roka. 

"Zajedno smo služili vojni rok. Bio je čovjek nadasve častan, pošten, kulturan, prijatelj i kolega prije svega. Nisu samo riječi hvale nego je to to realnost. Danas su njegova obitelj, prijatelji, Hrvatska i MORH izgubili čovjeka koji je časno i ponosno obnašao zadaće i s ponosom nosio odoru Hrvatske vojske. Bila mi je čast što sam ga poznavao", rekao nam je.

Kako je došlo do napada

Do napada na hrvatske vojnike došlo je jutros u Kabulu. Hrvatski su vojnici oko 8 sati krenuli iz kampa Gibson koji se nalazi u sklopu aerodroma Kaja u Kabulu, gdje su smješteni. Iz kampa Gibson krenuo je konvoj s pet neborbenih, ali oklopljenih vozila. U svakom su vozilu bile tri osobe. Hrvatski vojnici bili su u tri vozila, a u druga dva su bili Afganistanci. 

Dok su se kretali prema kampu Lion, u treće od triju vozila koja su se kretala prema tom kampu, zaletio se na motociklu trokolici bombaš samoubojica. Odgovornost za napad preuzeli su talibani. 

Krstičević izrazio sućut obitelji: Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac

Ministar obrane Damir Krstičević ranije danas izrazio je sućut obitelji preminulog vojnika. 

"U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut. Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod. Zaista, ne postoje riječi utjehe i ono što može vratiti mladi život.

Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika. Počivao u miru", prenosi se u priopćenju Ministarstva obrane Krstičevićeva poruka.

Sućut obitelji preminulog vojnika Josipa Briškog izrazila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

Sućut obitelji izrazila i Kolinda

„Izražavam duboku tugu i sućut obitelji poginulog skupnika Josipa Briškog koji je na žalost podlegao ozljedama. U ovom teškom trenutku nadam se kako će obitelj stradalog Josipa pronaći snagu utjehe.

Iskreno vjerujem u uspješni oporavak ostalih ozlijeđenih vojnika, te kako ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj. Kako sam i sama svjedočila prilikom nekoliko posjeta našim kontingentima u Afganistanu, Hrvatska vojska u ovoj operaciji dokazuje visok stupanj pripremljenosti. Svjesni težine svojih zadaća, hrvatski vojnici pokazuju visok stupanj hrabrosti, morala i vjere u uspjeh međunarodne misije u kojoj sudjeluju, jer se Republika Hrvatska od suvremenih prijetnji poput terorizma štiti i daleko od njezinih granica.

U ovom trenutku naše su misli i molitve uz obitelji naših vojnika, posebno Josipa Briškog.“

Plenković: Obavljao je časnu dužnost

Predsjednik vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji poginulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog koji je stradao u napadu u Afganistanu.

"Poštovana obitelji Briški,

s velikom sam tugom primio vijest o tragičnom stradanju Vašega Josipa, našeg hrabrog mladog vojnika u Afganistanu, nakon bezumnoga terorističkog napada na vozilo u kojem su bili pripadnici Hrvatske vojske.

Cijela Hrvatska u mislima je s vama nakon prvog napada ovakvih razmjera u proteklih 16 godina koliko su pripadnici Hrvatske vojske prisutni u Afganistanu u okviru operacija NATO-a. 

Josipova žrtva podnesena je u časnoj i plemenitoj dužnosti koju je on obavljao hrabro i požrtvovno, pod hrvatskom zastavom. To mu hrvatski narod i hrvatska Vlada nikada neće zaboraviti.

Molim vas da, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti", stoji u Plenkovićevu pismu sućuti obitelji.

Sućut izrazio NATO

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je sućut zbog smrti hrvatskog vojnika u Afganistanu, objavila je u srijedu hrvatska misija pri NATO-u.

Zbog toga će pred središtem Saveza u Bruxellesu u četvrtak biti spuštena zastava Hrvatske, priopćila je misija.

Stotinjak Hrvata je među 20.000 stranih vojnika, uglavnom Amerikanaca, koji u sklopu misije NATO-a "Odlučna potpora" obučavaju, savjetuju i pomažu afganistanskim snagama sigurnosti.

Pročitajte više