Poglavarstvo Zagrebačke županije utvrdilo prijedlog proračuna

POGLAVARSTVO Zagrebačke županije utvrdilo je danas prijedlog proračuna za 2004. u iznosu od 161 milijun kuna i uputilo ga Skupštini na raspravu i usvajanje.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić na sjednici Poglavarstva je rekao kako je prijedlog proračuna u apsolutnom (ukupnom) iznosu približno na razini onoga iz 2003., a strukturno je povećanje u odnosu na ovu godinu i to zbog toga što u prijedlogu proračuna za 2004. nisu planirane eventualne dotacije i pomoći iz pojedinih ministarstava jer državni proračun nije donešen (Vlada i Hrvatski sabor donijeli su odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca iduće godine).

Kad proračun na državnoj razini bude donesen, onda će ovisno o sredstvima državnog proračuna Zagrebačka županija rebalansom predvidjeti eventualno dostupna sredstva, rekao je Kožić.

Naveo je da u izvornim prihodima planiraju povećanje poreznih prihoda, posebno od poreza na dohodak i prirez u iznosu od oko 5,5 do 6 posto više nego ove godine. Kožić je rekao kako mu se čini da je to realno, jer prati ostvarenja za ovu godinu, te dinamičan gospodarski rast Zagrebačke županije. Porez i prirez na dohodak u ukupnim prihodima čine 50,06 posto.

Sukladno prihodima proračun za 2004. planira i rashodovnu stranu, rekao je Kožić, i naveo povećanje rashoda u idućoj godini u odnosu na ovu godinu za promet i komunalnu infrastrukturu jer smatraju da bez infrastrukture nije moguć razvoj gospodarstva. Za vodoopskrbu istočnog dijela Županije planirano je oko 13,5 milijuna kuna.

Financijska sredstva planiraju se i za određene gospodarske aktivnosti, poduzetničke zone i centre, te poticanje programa kreditiranja poduzetnika, mladih i žena. Proračun osigurava sredstva i za razvoj turizma, a za program kapitalne izgradnje u školstvu osigurano je oko 14,5 milijuna kuna, iako su potrebe u školstvu daleko iznad planiranih sredstava.

Članovi Poglavarstva stoga su zaključili da bi bilo dobro da se izvidi mogućnost eventualnih kreditnih zaduženja za osiguranje dodatnih sredstava za izgradnju sportskih dvorana i novih škola.

Proračun za 2004. predvidio je i 3,56 posto veću masu za plaće zaposlenih, no to povećanje nije zbog povećanja plaća, već zbog povećanja broja zaposlenih, rekao je Kožić.

Proračun za iduću godinu Zagrebačke županije predviđa i višak prihoda od osam milijuna kuna. Kožić je rekao da je riječ o novcu koji nije realiziran u troškovnoj, materijalnoj strani u službi župana i Poglavarstva te rada Skupštine te da će se u prosincu donijeti rebalans proračuna za 2003. i taj će se višak novca moći prebaciti na projekte i programe za koje u redovnim izvorima nije bilo dovoljno osiguranog novca.

Članovi Poglavarstva Zagrebačke županije donijeli su odluku i o financijskoj potpori od 700.000 kuna Turističkoj zajednici Županije za realizaciju projekata tijekom ove godine, te 45.000 kuna Europskom domu Zagreb za realizaciju projekta "Mladi i mediji". Donijeta je i odluka o izradi Županijskog programa djelovanja za mlade.

Pročitajte više